Krönika: Is i magen

De svenska förvaltarna har en fortsatt positiv syn på börsen.Neddragningarna i aktieviktningen är marginella.

När kaoset bröt ut på börserna i början av augusti var detåtskilliga placerare som flydde hals över huvud från Ryssland,Latinamerika och andra riskabla marknader. Det har ocksåförekommit ett betydande säljtryck från en del tradinginriktadeinstitutioner. Men de som förvaltar pengar på litet längre sikt,som i Affärsvärldens Portföljguide där placeringshorisonten ärfem år, håller fast vid aktier som tillgångsslag.

Trots de kraftiga svängningarna och den höga volatiliteten påbörserna har förvaltarna inte flyttat runt mer än normalt i sinarekommenderade portföljer. Mellan september och oktober ökadefaktiskt den genomsnittliga viktningen i svenska aktier med enprocentenhet. Å andra sidan sänkte förvaltarkollektivetexponeringen mot europeiska och amerikanska aktier. Det äregentligen inte särskilt konstigt. Omstuvningar i långsiktigaportföljer är sällan en ledande indikator. Visserligen är detskakigt på aktiemarknaderna nu och den nervositeten lär hålla isig ett bra tag. Men det är inte troligt att världen går in i enfas av allmän deflation som på 1930-talet. Den rimligabedömningen måste vara att aktier kommer att vara ett vettigttillgångsslag även framöver.

STABILISERING, SÅ SMÅNINGOMBland de förvaltare som gjort de största omdisponeringarna underoktober är Nordiska, som ökar rejält i svenska aktier påbekostnad av europeiska och amerikanska aktier, och Aros somdrar ned i USA-aktier och höjer i europeiska obligationer.Hagströmer & Qviberg behåller sin synnerligen höga exponeringmot Stockholmsbörsen, men byter ut svenska obligationer ochkontanter mot utländska räntepapper. Handelsbanken ochSkandiabanken ökar på sina redan tidigare höga andelar i svenskaobligationer.

Att de stora svenska förvaltarna har is i magen är trösteriktför landets hundratusentals aktiesparare. Att jättarna fästerstor tilltro till börsen är en stabiliserande faktor. Den ärännu en påminnelse om att kursfallet på börserna runtom ivärlden sedan slutet av juli framför allt beror på attspekulativa högriskplacerare slagit till reträtt. När de hargjort så – framför allt från de ryska och latinamerikanskamarknaderna – har detta spillt över på alla slags finansiellatillgångar som innehåller riskmoment. Såväl högkvalitativaeuropeiska aktier som näst intill guldkantade amerikanskaindustriobligationer har råkat illa ut när hedgefonder ochinvestmentbanker har rensat panikartat i sina portföljer.Självfallet går det inte att säga om den här processen nu börjargå mot sitt slut eller om den bara hunnit halvvägs. Det enda mankan konstatera är att det starka kapitalflödet tillpensionssparandet, avsaknaden av inflation och en medvetenhetbland västvärldens centralbanker om riskerna för deflation talarför en stabilisering av börserna så småningom.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.