Lagarde: För tidigt diskutera penningpolitiken efter PEPP-programmets utgång 

Det är fortfarande för tidigt för ECB att diskutera penningpolitiken efter utgången av stödprogrammet PEPP (Pandemic Emergency Purchase Programme) om 1 850 miljarder euro. Det sa ECB-chefen Christine Lagarde på fredagen, enligt Reuters. Hon avfärdade därmed uppmaningar från ECB-kollegor att överväga nedtrappning av stimulansåtgärderna.
ECB-chefen Christine Lagarde
ECB-chefen Christine Lagarde. Foto: Hannibal Hanschke/TT
Vid direktionsmötet den 10 juni kommer ledamöter att diskutera frågan huruvida behålla, minska eller öka takten i PEPP mot bakgrund av förbättrade tillväxtutsikter och stigande marknadsräntor.

”Vi är fast beslutna att bevara gynnsamma finansieringsvillkor, använda PEPP-kuvertet och att göra det fram till minst mars 2022,” sa Lagarde på presskonferensen. Hon tillade: ”Det är alldeles för tidigt och det är faktiskt onödigt att diskutera frågor på längre sikt”.

Hon nämnde också att en uppgång i inflation i år är temporär.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets