Låneökningen hos europeiska teknikbolag mattas av

Investmentbanken GP Bullhound tror inte på någon större låneökning hos europeiska teknikbolag under 2023, enligt sin årliga kreditrapport.
Låneökningen hos europeiska teknikbolag mattas av - Olya Klueppel
Olya Klueppel. Foto: GP Bullhound

Uppfattningen är att bolagen väntas bli återhållsamma med att ta nya lån till följd av oron kring banksystemet och andra osäkerhetsfaktorer. Förra året lånade bolagen för drygt 30 miljarder euro, vilket är en fördubbling jämfört med 2021.

”Jag tror att det är för tidigt att uttala sig om det. Det är uppenbart att de bredare kapitalmarknaderna påverkas av flera faktorer, bland annat aktuella frågor inom banksektorn, förväntningar på ränteutvecklingen, inflationen och geopolitisk oro. Marknadsmiljön är alltså ganska osäker. Vi förväntar oss dock inte någon ytterligare fördubbling, eller ens en betydande ökning, under loppet av 2023”, säger Olya Klueppel, kreditchef på GP Bullhound.

Samtidigt spås kapitalbehovet blir större under 2023 givet att relativt få bolag skaffade eget kapital förra året.

”Många teknikföretag som inte tidigare har övervägt att ta lån gör det i dag, eftersom de inser att det finns flera tydliga fördelar med lån som ett alternativ till att skaffa nytt eget kapital i dagens utmanande miljö för kapitalanskaffning”, säger Klueppel.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Carnegie Fonder
Annons från Invesco