Långt kvar till lönsamhet
Softronic utkämpar ett problematiskt flerfrontskrig. Bolaget har inte lyckats profilera om företaget från internet- till IT- och managementkonsult, samtidigt som det tappar personal i ett rasande tempo. Bokslutet som nyligen presenterades blev mycket riktigt en rysare och även om ledningen talar om att företaget nu är på gång uppåt känns tidpunkten långt borta.
Fjärde kvartalets omsättning på 108 miljoner kronor är visserligen den högsta i företagets historia, men försäljningen har uppnåtts till priset av ett rejält vinstmarginalfall från 15,8 procent 1999 till magra 2,6 procent för helåret 2000.
I fjol ökade omsättningen till 357 miljoner (311) men vinsten före skatt föll till 9,3 miljoner från 49,2 miljoner. Efter avdrag för återbäring av SPP-medel på 3,8 miljoner var vinsten efter skatt i det närmaste utraderad.
Så sent som i årsredovisningen 1999 kallade sig Softronic för internetbolag. Idag uppger bolaget att det är en management- och IT-konsult. Men budskapet har inte nått fram. Första och andra kvartalet hade bolaget ingen nyförsäljning. När den väl kom i gång var den ytterst blygsam. Omsättningsökningen under fjärde kvartalet berodde dessutom främst på hårdvaruförsäljning.
Hög personalomsättning
Softronics personalomsättning har stigit till anmärkningsvärda 25 procent från att ha varit mer normala tolv procent 1999 och tio procent 1998. Det betyder att personalen idag byts ut vart fjärde år. Bolagets förklarar turbulensen med att det i högre grad än andra dragit till sig entreprenörer, som antingen valt att starta eget eller fått löneerbjudanden som Softronic inte kunnat matcha. Målet är att personalomsättningen ska ned till högst 15 procent. I november och december har trenden vänt, enligt Softronics VD Marianne Arosenius. Hittills i år har dock redan åtta av de drygt 400, som var anställda vid årsskiftet, sagt upp sig.
Svag försäljning och hög personalomsättning har gjort att beläggningsgraden, som är konservativt beräknad, sjunkit till 60 procent från 65 procent 1999.
I år är målet tio procents vinstmarginal med över 30 procents tillväxt. Det har Softronic, som redovisat vinst sedan starten 1984, lyckats med under en tioårsperiod. Frågan är om det går nu.
Softronic saknar i dagsläget marknadsföringsmaterial. Det finns inte heller något konkret åtgärdsprogram för hur målen ska nås, även om det finns budget och säljmål. Till pluskontot nämner bolaget en nyss genomförd rekryteringskampanj, som väntas resultera i ett 20-tal nyanställningar, samt att bolaget för första gången på två år får spontana kundförfrågningar. Softronic har dessutom ingen exponering på dotcom-bolag utan kunderna är främst stora och medelstora traditionella bolag.
I höstas hamnade Softronic, liksom många andra IT och internetbolag, högt på Affärsvärldens lista över noterade bolag med hög kapitalförbränningstakt. Då skulle bolagets kassa räcka i ynka fem månader. Sedan dess har dräneringen av kapitalet förbättrats och vid årsskiftet hade bolaget pengar för nio månader. Den finansiella situationen väcker dock ingen oro hos företagsledningen.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.