Lehman rasar och svaga börser i USA
På den positiva sidan överraskade makrosiffror, tillsammans med nyheten om en storaffär inom kemisektorn.
– Det är tydligt att sentimentet är väldigt dåligt. Finanssektorn och kreditmarknaden är uppenbarligen en tyngdkloss och det svårt för aktiemarknaden att ta fart när kreditsituationen är så tuff, sade en förvaltare för Bloomberg News.
Efter nära två timmars handel låg Dow Jones Industrial Average på 11.150, oförändrat jämfört med onsdagen, då indexet var ner med drygt 2 procent. Det bredare S&P 500-index var även det oförändrat, medan Nasdaq Composite steg med 0,6 procent.
På räntemarkanden var tendensen blandad, med små förändringar. Den tioåriga statsobligationen noterades nära 1 punkt lägre på 3,80 procent. Dollarn försvagades mot euron.
Nyanmälda arbetslösa minskade mer än väntat vecka 27 enligt statistik före börsöppningen. I fokus var även Fed-chefen Ben Bernanke och finansminister Henry Paulsons utskottsutfrågning på temat reglering av finansmarknaderna.
De amerikanska bolånejättarna Fannie Mae och Freddie Mac är “adekvat kapitaliserade” inför en “utmanande period”, framhöll Henry Paulson i förhöret.
Efter kommentarerna återhämtade Fannie och Freddie något av onsdagens och torsdagens tidiga fall. Fannie Mae var ner med 12 procent och Freddie Mac sjönk med 25 procent.
Under natten rapporterade Wall Street Journal om att diskussioner förs på det amerikanska finansdepartementet om strategier i det fall bolånejättarna skulle gå i konkurs.
Banksektorn gick fortsatt svagt efter att Wachovia vinstvarnat. Förlusten kan nå nära 3 miljarder dollar i det andra kvartalet. Aktien var ner med nära 10 procent.
Lehman Brothers tappade hela 12 procent. Aktien har under veckan tappat nära en fjärdedel av sitt värde. Enligt handlaruppgifter till Reuters på torsdagen ska finanshuset Pimco ha beslutat att minska andelen affärer med investmentbanken.
Banc of America handlades svagt upp efter att vd Kenneth Lewis uppgett att banken inte är i behov av ytterligare kapital eller att minska utdelningen.
Andra stora förlorare på New York-börsen var GM och Wal-Mart.
GM sjönk dryga 8 procent efter att europachefen Carl-Peter Forster i tysk media inte uteslutet att bolaget kan komma att behöva ta in ytterligare kapital.
Wal-Mart och flera andra detaljhandelsbolag rapporterade om juniförsäljningen. Wal-Mart tappade 2,3 procent, trots försäljningsökningen på nära 6 procent i juni, den bästa ökning på fyra år. Försäljningen fick ett extra lyft av regeringens skatterabattcheckar.
Rohm & Haas steg hela 65 procent efter att Dow Chemical lagt ett bud på bolaget på nära 19 miljarder dollar.
På Nasdaq drog framför allt Apple och Qualcomm. Även Ericsson-konkurrenten Cisco hörde till vinnarna.
Apple steg 1,5 procent inför att 3G-versionen av Iphone börjar säljas i USA på fredagen.
nullnullnullnull
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.