Lemne: EU-förslag hotar nordisk företagsstyrning

Den nordiska företagsstyrningen utmanas av EU-kommissionens förslag till större aktieägarkontroll i bolagsstyrelser, vilket skulle leda till "mindre konkurrenskraftiga bolag" i regionen. Det framgår av en debattartikel i Financial Times skriven av bland annat Carola Lemne, vd för Svenskt Näringsliv tillsammans andra nordiska vd:ar.

EU-förslaget heter Shareholder Rights Directive, och har utformats för att ta “tackla tillkortakommanden” i företagsstyrningen i börsnoterade bolag, med bland annat större transparens och inflytande i styrelsens lönearvoden.

Enligt de nordiska vd:arna, även kallat Nordic Confederations of Industries, NCI, fungerar den nordiska företagsstyrningen “bra” där en årsstämma ger bemyndigande till aktieägare, vilket passar bra för aktiva majoritetsägare på lång sikt samt skyddar mot missbruk från minoritetsägare.

Skulle förslaget gå igenom, kommer makten att skiftas från styrelsen till aktieägare inom områden där styrelsen är bättre lämpade att bestämma. Vanliga företagsbeslut, som att sälja tjänster till ett företag i samma grupp, kommer behövas presenteras för godkännande i årsstämmorna.

“Detta kommer inte bara göra beslutsprocessen mer kostsam, men det kommer också försena – och i vissa fall, förhindra, viktiga företagsbeslut. Det är inte något våra företag behöver i en tid med global konkurrens och behov att anpassa sig snabbt till förändringar i den globala marknaden”, skriver NCI.

Enligt gruppen kommer förslaget även begränsa företagens möjlighet att attrahera rätt vd:ar i sökandet efter en snabb ersättare. Lönearvoden på detaljnivå skulle inte vara i bolagets bästa intresse då det inte lämnar någon flexibilitet för styrelsen av förhandla fram en vd.

Vidare skriver NCI att i Norden har en aktieägare makten att begära ut detaljer bäst de vill, men att det inte är ett tvång och att aktieägare, “klokt” nog inte använder den rätten eftersom det är “mer förnuftigt att lämna flexibilitet åt styrelsen”.

Avslutningsvis, motsätter de sig förslagets idé, som enligt NCI är en harmonisering av bättre företagsstyrning och som försöker rättfärdigas med ord som “transparens” och “aktieägarkontroll”. Förslaget ignorerar många negativa konsekvenser det skulle ha på många medlemsländer där de nuvarande reglerna “fungerar bra”. Det är också i konflikt med subsidiaritetsprincipen, heter det.

“Företagsstyrning är helt enkelt inte ett område som passar för ‘en storlek passar alla’-lösningar på EU-nivå”, skriver NCI vidare.

 

 

nullnull

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
    Annonstorget Premium i samarbete med King Street Media Annonsera här