Likviditetsrisk i småbolagen: Här kan det bli långvarig kurspress

När stora investerare bestämmer sig för att sälja innehav i småbolag så kan illikvida aktier ta väldigt mycket stryk. Exempelvis är Kjell Group, Byggfakta och Fagerhult bolag som kan drabbas av långvarig kurspress om småbolagsfonderna vill sälja av, visar Afv:s granskning.
Likviditetsrisk i småbolagen: Här kan det bli långvarig kurspress - trader-borskrasch-affarsvarlden-700_binary_6888162.png

Stora börsbolag har ofta god likviditet och ser sina aktier byta händer frekvent. Men tittar man på de lite mindre listorna är likviditeten ofta sämre. Detta innebär ökad risk för kurspress om större aktörer skulle sälja. Och med tanke på årets stora börsnedgång kan det uppstå lägen då stora aktieinnehavare måste sälja för att få likviditeten i egna portföljen, för att kompensera för eventuella utflöden ur fonden.

För att se var kurspress kan uppstå har Affärsvärlden valt att granska tre välkända småbolagsfonder: Lannebo småbolag, Swedbank Robur Småbolag och AMF Aktiefond Småbolag. Dessa fonder investerar ofta stora summor i aktier med låg likviditet. Skulle en sådan post behöva säljas hastigt så kan det innebära stor kurspress. Visserligen kan dessa fonder sälja i block via mäklare, men detta är inte så troligt, gissar Afv.

Aktierna som riskerar att pressas

HUR VI GJORDE

Affärsvärlden har med hjälp av datatjänsten Holdings tagit fram den dagliga likviditeten för samtliga aktier i de tre småbolagsfonderna. Senare satte vi värdet på aktieposterna i relation till dess likviditeten, på så sätt går det att räkna fram hur lång tid det skulle ta för en fonderna att sälja av sina innehav.

Värst ser det ut för Helsingsborgsbaserade Nederman Holding, som är ett bolag inom industriell luftrening. Produkterna säljs till exempel i bil- och metallverkstäder där de samlar upp och avlägsnar avgaser och svetsrök.

Fonden Swedbank Robur Småbolag äger över 5% av kapitalet i Nederman, motsvarande ett värde om 350 Mkr. Dagsomsättningen för aktien har under de tre senaste månaderna dock legat runt 470 000 kr i snitt. Skulle fonden vilja sälja av sitt innehav skulle det ta över 750 börsdagar, givet att den genomsnittliga omsättningen ligger kvar på samma nivå. Aktiemarknaden är öppen runt 250 dagar om året, så i ett skräckscenario skulle en försäljning kunna lägga en våt filt över aktien och pressa kursen i hela 3 år.

En annan aktie med förhöjd risk för kurspress är BTS Group. BTS är ett utbildningsbolag med över 1000 medarbetare. I korta drag sysslar bolaget med utbildningar inom strategi, affärsmannaskap, ledarskap och försäljning. Bolaget fick nyligen en ny VD i form av Jessica Skon, hon har arbetat inom koncernen sedan 1999. Affärsvärlden skrev i juni en analys om BTS-aktien, den hittar du via denna länk.

I BTS Group återfinns både Swedbank Robur Småbolag och AMF Aktiefond Småbolag som storägare. Tillsammans äger de två fonderna nästan 11% av kapitalet, till ett värde om 723 Mkr. Swedbanks post är värd 587 Mkr.

BTS Groups aktie byter händer för strax över 1,2 Mkr dagligen. Om Swedbank Robur Småbolag vill sälja av BTS Group kommer det ta över 450 börsdagar, vilket skulle kunna sätta press på kursen i över 1,5 år. Skulle istället båda fonderna sälja av konsultbolaget skulle en teoretisk försäljning ta hela 573 börsdagar. Vilket skulle kunna trycka ned kursen i över 2 år.

Andra aktier bland småbolagen

Några andra aktier som är i riskzonen för kurpress är Kjell Group, Volati och Fagerhult.

Kjell Group noterades under hösten 2021, Affärsvärldens IPO-analys hittar du här. Bolaget som bedriver sin verksamhet via butikerna Kjell & Company har på kort tid blivit populär aktie bland fondförvaltare. Bland annat har fonderna Carnegie Micro-Cap och  AMF Aktiefond Småbolag, bolaget som ett av deras innehav.

Även industrikoncernen och serieförvärvaren Volati återfinns på listan. Volati består idag av 51 verksamheter, i våras förvärvade Volati Mafi Group. Mafi är en leverantör av infästningslösningar för till exempel telekomutrustning och solpaneler och omsätter 325 Mkr.

Nu börsnoterade Bokusgruppen har även tidigare varit en del av Volati-koncernen. Men bolaget valde att knoppa av Bokusgruppen-aktien under juni 2021. Sedan dess har Bokusgruppens aktie gått upp med runt 5%. Affärsvärlden skrev i mars en aktie-analys av Volati avknoppningen, den hittar du här.

Aktierna i riskzonen

Bolag Ägarfond Andel av kapital % Värde i Mkr Dagar att sälja
Nederman Holding Swedbank Robur Småbolag 5,5% 354 753
BTS Group Swedbank Robur Småbolag 8,9% 588 466
Q-Linea Swedbank Robur Småbolag 8,4% 189 332
OEM International Lannebo Småbolag 3,4% 346 208
Volati Swedbank Robur Småbolag 4,3% 517 184
Kjell Group AMF Aktiefond Småbolag 7,0% 105 161
Fagerhult Lannebo Småbolag 3,7% 355 158
Norva24 Swedbank Robur Småbolag 4,90% 313 155
Infant Bacterial Therapeutics AMF Aktiefond Småbolag 4,50% 34 141
Byggfakta AMF Aktiefond Småbolag 3,10% 257 120

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Annons från AMF