Lista: Så billiga och dyra är investmentbolagen – VNV och Latour sticker ut

Många investmentbolag handlas till rabatt. VNV Globals aktie är ner 77% i år, rabatten hela 63% och VD citerar Bruce Springsteen: Baby we were born to run.
Lista: Så billiga och dyra är investmentbolagen – VNV och Latour sticker ut - Sept 11 20th Anniversary
Bruce Springsteen blir citerad av Per Brilioth i VNVs Globals niomånadersrapport.

VNV Global har högst rabatt bland investmentbolagen. Portfölj består bland annat av BlaBlaCar, Babylon, Property Finder och Voi Technology, för att nämna några. Investmentbolaget har en fäbless för företag med hög tillväxt, och räds inte bolag där vinsterna ligger lång i framtiden. Aktien är ner 77% i år och substansrabatten är 63%. Vois värdeutveckling skrivs i niomånadersrapporten till -38% och BlaBlaCars till -28%.

Av Per Brilioths VD-ord får man uppfattning att han trots det tuffa läget har kämparglöd. Han både delar med sig av sina formativa år under 80-talet och citerar Bruce Springsteen:

I’ll love you with all the madness in my soul
Oh, someday, girl, I don’t know when
We’re gonna get to that place
Where we really wanna go and we’ll walk in the sun
But ‘til then, tramps like us
Baby, we were born to run

Så låt oss springa vidare till nästa investmentbolag när Affärsvärlden nu kollar igenom rabatter och premier bland de stora, svenska investmentbolagen.

Fastator har näst högst rabatt på 49%, enligt Ibindex. Som namnet antyder är Fastator specialiserade inom fastigheter, en sektor som haft det tufft på börsen i år, och aktien är ner 39% i år.

Svolder är ett av få investmentbolag som värderas till premie. De fyra största innehaven är New Wave Group, Troax, Garo och Elanders. New Wave Group har klarat sig betydligt bättre än index i år och har endast tappat 6,9%. Svolders premie är i skrivande stund 6,7%.

Högst premie har i skrivande stund Latour med 25,9%. Några av innehaven är Alimak, Assa Abloy och C-tek.

Om ett investmentbolag handlas till premie innebär det att aktiekursen är högre än substansvärdet, och vid en rabatt är aktiekursen lägre än substansvärdet. Substansvärdet är kort sagt värdet på de underliggande tillgångarna. 

Investmentbolag som värderas till rabatt

Bolag Rabatt
VNV Global 62,9%
Fastator 47,5%
VEF 42,6%
First Venture 37,9%
Kinnevik 29,1%
Spiltan 19,9%
Flat Capital 14,7%
Investor 15,6%
Traction 14,3%
Industrivärden 10,3%
Lundberg 6,0%
Källa: IB Index

 

Investmentbolag som värderas till premie

Bolag Premie
Latour 25,9%
Linc 16,3%
Bure Equity 16,0%
Creades 13,9%
Öresund 7,8%
Svolder 6,2%
Källa: IB Index

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Invesco
Annons från Trapets