Ljus framtid för bilkrängaren
När kurserna rullar upp mot rekordnivåer är det på sin plats att fråga sig om det är dags att sälja. Bilia till exempel. Bolaget har på senare tid agerat aktieägarvänligt, gjort uppskattade strukturaffärer och nu senast, vid en stämma i slutet av augusti, frigjort 377 miljoner kronor som kan användas till utdelningar eller till uppköp. Dessutom går själva rörelsen bättre än på länge.
![]() |
LETAR KÖPARE: Hagströmer & Qviberg vill ha ett bud på Bilia.
|
Belöningen har inte uteblivit. Aktiekursen ligger kring rekordnivån 100 kronor. Kan det bli bättre?
Förra året tog finansmännen Sven Hagströmer och Mats Qviberg makten över Bilia och satte sig styrelsen. Bolaget hade dessförinnan under lång tid ingått i Volvos intressesfär.
Förändringar följde snabbt. Bolaget styckades i en lastbilsdel, som gick till Volvo, och i en personbilsdel som är kvar på börsen. En ny vd inledde en uppköpsjakt som så sent som i juni resulterade i uppköpet av Volvo/Renault-återförsäljaren i Nacka, Eneqvist Bil, en affär värd cirka 130 miljoner kronor.
Med affären ökar koncernens omsättning raskt med 550 miljoner kronor, vilket betyder att företagets ambition att öka försäljningen med 5-10 procent per år tycks vara hemma. Vd Jan Pettersson har fler affärer på gång.
– Jag har en del tankar på expansion Sverige och i Norden som jag inte kan avslöja. I Finland finns vi inte, men där kan vi helt klart tänka oss att expandera, säger Jan Pettersson.
Ökad lönsamhet
Med tanke på expansionsplanerna är det extra glädjande för bolaget att lönsamheten bättrats markant i den existerande verksamheten. Rörelsemarginalen i nya Bilia låg i fjol på 1,9 procent och nu senast, vid halvårsskiftet, på 2,4 procent. Ambitionen är att nå 3,0 procent.
Dit är det antagligen inte långt. Försäljningen av nya och begagnade bilar går bättre än tidigare i både Sverige och Norge, inte minst till följd av låga räntor. Främst är det försäljningen av nya Volvobilar som ökar, bland annat tack vare Volvos framgångsrika stadsjeep. De årsgamla regeländringarna inom EU, som ger Bilia möjlighet att sälja andra bilmodeller än Volvo, Renault och i viss mån Ford, har ännu inte utnyttjats av Jan Pettersson.
– Om vi ska expandera in i andra märken ligger det närmast till hands att växa in i Fordfamiljen. Några andra märken har vi inte tittat på, säger Jan Pettersson.
Samtidigt har bolagets redan mest lönsamma del, service och reservdelar med marginaler kring 10 procent, stora besparingsmöjligheter på grund av andra förändringar i EU-reglerna. Bilia, som tidigare tvingats köpa in alla reservdelar från Volvo eller Renault, behöver sedan ett år bara köpa in 30 procent av delarna från biljättarna.
Alternativa leverantörer är betydligt billigare, ibland halva priset, och det här är en besparingspotential som Bilia fortfarande inte har börjat beta av – beroendet av Volvo är för stort. Så en besparing på 10 procent i inköpsvärde på reservdelar kanske mest ska ses som ett räkneexempel, men det är ändå ingen omöjlighet.
Det skulle i så fall betyda en vinstförbättring på 200 miljoner kronor, eller nästan 8 kronor per aktie. På några års sikt bör sparåtgärderna kunna genomdrivas.
Ljus framtid
Sammantaget ser bolagets framtid ljus ut. Med en vinstmultipel på 8 för nästa år är aktien billig. Lägg till en väntande extrautdelning eller återköp motsvarande 5-6 kronor per aktie och direktavkastningen ligger på runt 10 procent.
Det egna kapitalet, inklusive dolda övervärden i fastigheter när skulderna räknats bort, ligger på 45 kronor per aktie, vilket betyder att rörelsen värderas till cirka 1 300 miljoner kronor av börsen, att jämföra med rörelsevinsten (exklusive vinsterna i fastighetsrörelsen) på 200 miljoner kronor.
Återstår då frågan om vad storägaren, investmentbolaget Öresund, ska hitta på. Vd Mats Qviberg bad i tidningen Dagens Industri i förra veckan Renault eller Fords återförsäljarrörelse att lägga ett bud på Bilia. Det kan tolkas negativt – en huvudägare som gjort sig känd som en lyckosam placerare vill sälja men får inga spontanbud.
Men det finns ingen anledning till oro. En sådan affär brådskar inte. Bilia är ett fynd även om budet uteblir. Bolaget står inför en omstrukturering som bara har börjat.
______________________
“Bilig” aktie
Bilia, mkr 2002 2003 2004p 2005p
Oms 10 995 11 124 12 100 13 000
Res e fin 174 217 320 390
P/e – – 10 8v
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.