LKAB köper in kol från penningtvättsanklagad rysk oligark

Det statligt ägda gruvbolaget LKAB köper in kol från ett bolag nära kopplat till den ryska oligarken Iskander Makhmudov, rapporterar Svenska Dagbladet. LKAB erkänner att de gjort fel, men fortsätter att köpa in kol från den penningtvättsanklagades bolag.

LKAB har under fyra år handlat hundratusentals ton kol av Carbo One, ett ryskt bolag med nära kopplingar till den ryska oligarken Iskander Makhmudov.

Finansinspektionen varnade redan 2017 för Carbo One och Makhmudov på grund av misstänkt penningtvätt i Swedbank, något som SvD har skrivit om tidigare. I februari i fjol hamnade det ryska kolbolaget i blickfånget då SVT:s Uppdrag Granskning avslöjade penningtvätt hos Swedbank.

Det dröjde dock tills årsskiftet innan LKAB fick sin sista leverans kol från Carbo One. LKAB:s kommunikationsdirektör Bo Krogvig är självkritisk och konstaterar att företaget har gjort en lapsus, alltså ett fel genom förbiseende, när de inte uppmärksammat misstankarna om penningtvätt kopplade till Carbo One.

När leveranserna från Carbo One upphörde lade LKAB till ett annat bolag till listan av leverantörer: Kuzbassrazrezugol, eller KRU, vilket ägs av samma penningtvättsanklagade Makhmudov som har gjort Carbo One problematiskt. KRU är enligt Reuters majoritetsägt av ryska bolag som sin tur grundats och ägs av Makhmudov.

– Det finns få alternativa leverantörer och pris är inte den avgörande faktorn för oss. KRU är inte under sanktioner, säger Bo Krogvig till tidningen.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets