Löfven vill ändra Riksbankens mål

Socialdemokraterna skulle vid en valseger i höst överväga att lägga till ett mål för arbetslösheten i Riksbankens målformulering, enligt partiledaren Stefan Löfven.

“Det borde ligga i deras mandat, en tydligare beskrivning av att jobben är en del av deras uppdrag”, säger Löfven till nyhetsbyrån Reuters.

“Jag tycker att man med tiden borde överväga att lägga till ett tydligare mål för arbetslösheten”, tillägger han.

Löfven pekar bland annat på att USA:s centralbank Federal Reserve (Fed) har upprättat ett sådant mål.

Riksbanken arbetar i dag utifrån ett inflationsmål på 2 procent, ett mål som inte har uppfyllts på tre år och inte väntas uppfyllas igen förrän tidigast i slutet av 2015.

En viktig förklaring till detta är att direktionen i sin penningpolitik har avstått från att sänka räntan ytterligare mot bakgrund av den höga skuldsättningsnivån bland svenska hushåll.

Vänsterpartiet stöder kursändringen men Miljöpartiet anser att beslut av den här typen ska fattas i “ganska bred enighet”.

Det säger Per Bolund, Miljöpartiets ekonomiskpolitiska talesperson, till Dagens Industri.

“Jag tror att det generellt är dumt att fatta den typen av beslut med ett någon eller ett par rösters övervikt i riksdagen. Det är den typen av frågor som lämpar sig för bredare diskussioner och överenskommelser”, säger Bolund.

Finansminister Anders Borg (M), vill inte se ett dubbelt mandat för Riksbanken.

“Det finns ingen anledning att ändra en ordning vi haft i nästan 20 år och som fungerat väl”, säger han till TT.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.