Lundin Mining köper gruva i Chile för mångmiljardbelopp

Gruvbolaget Lundin Mining blir ny majoritetsägare i den chilenska koppargruvan Caserones, enligt ett pressmeddelande. Detta efter att ha ingått en miljardaffär.
Lundin Mining köper gruva i Chile för mångmiljardbelopp - lundin
Foto: Lundin Mining

Familjen Lundins gruvbolag Lundin Mining köper 51% av den chilenska Caserones-gruvan, av japanska JX Nippon Mining & Metals.

Lundin Mining betalar en förskottsbetalning på 800 miljoner dollar för andelen, samt ytterligare 150 miljoner dollar vilka kommer att betalas ut i form av delbetalningar under en sexårsperiod.

Lundin Mining har också säkrat rättigheten att förvärva ytterligare upp till 19 procent av Caserones för 350 miljoner dollar under en femårsperiod som startar på första årsdagen av att transaktionen stängt. Transaktionen förväntas stänga antingen under tredje eller fjärde kvartalet 2023.

”Vi lägger till ytterligare en koppargruva med lång livslängd, av betydande storlek och med betydande tillväxtpotential till vår portfölj, i en region där vi har stor kunskap och erfarenhet. Caserones-teamet har uppnått betydande operativa förbättringar under de senaste åren, och vi kommer att arbeta för att frigöra ytterligare uppsida genom våra starka tekniska resurser och vår befintliga närvaro i regionen”, kommenterar Lundin Minings vd Peter Rockandel.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.