Magdalena Andersson favorit att ta över efter Stefan Löfven

Stefan Löfven meddelade i helgen att han tänker sluta som statsminister och partiordförande för socialdemokraterna i november.
Finansminister Magdalena Andersson och statsminister Stefan Löfven.
Finansminister Magdalena Andersson och statsminister Stefan Löfven. Foto: Pontus Lundahl / TT
“Det är bättre för partiet”, sade Löfven i en intervju i SVT:s Agenda på söndagen.

Löfven har varit partiledare i nästan tio år och statsminister i sju år.

“Det är ärligare för väljarna att i valrörelsen nästa år kunna säga att vi har den här partiordföranden och den personen kommer att vara statsministerkandidat. Den personen kommer kunna leda partiet och landet under en lång tid”, sade Löfven.

Beslutet om att dra sig tillbaka tog Löfven i slutet av sommaren. Hans ersättare kommer att bli utvald under Socialdemokraternas kongress. Främsta favoriten att ta efter Löfven är finansminister Magdalena Andersson, uppger socialdemokratiska källor till Ekot. Andra tänkbara kandidater är socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi, justitieminister Morgan Johansson, energiminister Anders Ygeman och inrikesminister Mikael Damberg.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.