Mäklare tror på stigande efterfrågan på bostadsrätter

Den svenska bostadsmarknaden sticker ut. Inte mindre än 96 procent av de tillfrågade svenska mäklarna bedömer att efterfrågan på bostadsrätter kommer att antingen stiga eller förbli den samma för årets första kvartal, enligt Mäklarsamfundets rapport Nordic Housing Insight.

När det kommer till småhusmarknaden tror hälften att den kommer att förbli oförändrad medan 42 procent räknar med att den kommer att öka under första kvartalet.

Det som främst driver efterfrågan uppges vara det låga utbudet. Hela 75 procent av de tillfrågade hänvisade till just det låga utbudet som största påverkansfaktor. En annan starkt bidragande faktor var också medias rapportering. Den faktorn uppgick till 70 procent, en ökning med 14 procent jämfört från förra undersökningen.

”Resultatet från årets första Nordic Housing Insight ger oss en scen till det drama som just nu utspelar sig avseende prissättning på bostadsmarknaden. Det låga utbud och den höga efterfrågan som råder på marknaden just nu prövar förmågan att sätta realistiska priser som konsumenterna känner förtroende för”, säger Josefine Uppling, analys- och kommunikationschef på Mäklarsamfundet.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.