Mellan sill och kräftor

PORTFÖLJUPPDATERING Småbolagsportföljen har positionerat sig för en sval börssommar. Kassan har fyllts på och portföljen letar efter intressanta aktier i defensiva sektorer.

Maj månad blev inte någon succé för Småbolagsportföljen. Trots att portföljen utvecklades något bättre än Stockholmsbörsen landade månadsavkastningen på minus 6,1 procentenheter, att jämföra med jämförelseindex OMXSGI:s tapp på 8,3 procentenheter.

En vecka in i juni är dock portföljens försprång utraderat och avståndet från index är tillbaka på noll. Hur agerar portföljen? Den fortsätter att ta hem vinster för att sätta dem i spel i nya eller redan befintliga, mindre innehav.

I maj såldes en av vårens kursraketer, nämligen ventilationsbolaget Lindab. Bara några veckor efter att vi hade köpt in aktien till portföljen gjorde bolaget en omvänd vinstvarning, vilket fick aktien att rusa. Som mest var innehavet upp över 40 procent, men aktien föll därefter ordentligt när storägande investmentbolaget Creades valde att sälja 4,25 miljoner aktier i mitten av maj. Efter försäljningen äger Creades knappt 3,7 miljoner Lindab-aktier, motsvarande 4,7 procent av kapital och röster. Lite senare på bollen men ändå med 18,3 procents avkastning, bedömde vi att det var läge att ta hem Lindab-vinsten i Småbolagsportföljen.

Med den nyvunna kassan har portföljen viktat upp i tre redan befintliga innehav för att inte ytterligare överstiga våra mandat om drygt 10 innehav i portföljen. Läkemedelsbolaget Recipharm och installationsbolaget Instalco gjorde entré med mindre positioner i portföljen efter köprekommendationer tidigare i maj. Efter Lindab-försäljningen var det dock dags att öka positionerna – innehaven i båda bolagen fördubblades.

Dessutom har positioner i aluminiumbolaget Profilgruppen, som köptes in i februari, utökats. Aktien är upp 12 procent sedan den adderades till portföljen, men vi bedömer att den kan fortsätta klättra. Trots en eventuell avmattning i efterfrågan i nästa kvartal, dock från ett rekordstarkt första kvartal, bedömer vi att 2019 kommer vara ett fortsatt starkt år för Profilgruppen. En ny pressanläggning för utökad kapacitet och uppstart av nytt affärssystem bäddar för nya affärer och fortsatt tillväxt i bolaget.

Småbolagsportföljen är såklart igång under hela sommaren och finns att följa här på Affärsvärlden Analys+. Vi fortsätter arbetet med att diversifiera portföljen, och spanar framförallt efter lågvärderade doldisar i defensiva sektorer. Till vår hjälp har vi maj månads utdelningar som har drygat ut kassan som kan komma väl till pass om nya småbolagsfynd skulle dyka upp mellan sillen och kräftorna.

Nedan läget i portföljen efter stängning på fredagen.

Småbolagsportföljen 2019-06-09.JPG

Missa inga uppdateringar från Affärsvärlden Analys+. Följ oss på Twitter: @AFV_analysplus

Har du frågor eller synpunkter rörande tjänsten? Maila oss på: analysplus@affarsvarlden.seOBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.