Miljonregn över VW-chefen

På onsdagen meddelade Volkswagens styrelse att vd Martin Winterkorn avgår. Men han går knappast lottlös.

I morgon fredag skulle styrelsen egentligen ha förlängt vd Martin Winterkorns avtal fram till 2018. Så blev det däremot inte. Efter miljöskandalen briserade i söndags med ett kraftigt reducerat börsvärde som följd, meddelade Winterkorn att han lämnar biltillverkaren.

”Som koncernchef bär jag ansvaret för de nu avslöjade felstegen. Jag har därför bett styrelsen att avsluta mitt uppdrag.”

Det är förstås en stor prestigeförlust för Tysklands högst avlönade chef men den 68-årige Winterkorn kan se fram emot en väl tilltagen pension.

Enligt Bloomberg har Volkswagen avsatt närmare 29 miljoner euro, cirka 270 miljoner kronor, till hans pension. Därutöver lär han enligt nyhetsbyrån få ytterligare miljoner euro i avgångsvederlag, vars storlek beror på hur styrelsen klassificerar hans avhopp.

Därutöver får Winterkorn ytterligare en förmån – han har enligt sitt kontrakt rätt att utnyttja en av företagets bilar under åren som pensionsutbetalningarna görs. Om det blir en dieselbil återstår att se.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.