Misstänkt insiderbrott i svenska börsbolag

Ekobrottsmyndigheten, EBM, misstänker grovt insiderbrott i samband med Canons 24-miljardersbud på Axis i februari samt Infineras 3-miljardersbud på Transmode i april. Det skriver Dagens Industri.

I förra veckan häktades en 32-årig man, som fram till nyligen var anställd på den amerikanska investmentbanken Lazards Stockholmskontor, för grovt insiderbrott. Lazard var rådgivare i de båda buden på Axis och Transmode.

EBM misstänker att 32-åringen tipsat sin kusin om de kommande buden på Axis och Transmode under ett telefonsamtal den 18 januari i år. Kusinen, en 57 år gammal man, ska dagen därpå ha fört över en stor summa pengar till sin aktiedepå för att sedan börja storköpa aktieposter i de båda bolagen.

57-åringen misstänks även för att ha fört vidare informationen till ytterligare sju personer som därefter också köpt aktier i Transmode och Axis.

Det är totalt nio personer som har delgivits misstanke om grovt insiderbrott.

 

 

nullnullOBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.