Morgan Stanley: Köpläge på Europabörserna

Sedan Greklandskrisen har tre av Morgan Stanleys indikatorer för när det är läge att gå in på marknaden angett att det är köpläge. Sedan förra veckans nedgångar i Europa är dock samtliga fem nere på värden som ger en Full-House Buy Signal, vilket är den starkaste köpsignalen enligt banken.

Det skriver Financial Times på sin blogg Alphaville.

Detta noterar sjätte gången sedan 1998 som samtliga indikatorer visar köp, och den första gången sedan januari 2009.

Morgan Stanley erkänner dock att indikatorerna tidigare har visat på ett köpläge något för tidigt. Vid det första tillfället noterades en nedgång om 18 procent innan det vände, dock med positivt resultat efter tre månader.

Vid ett annat tillfälle stod marknaderna 25 procent lägre ett år efter att samtliga indikatorer visat på köp.

Det noteras att det är sannolikt att europeiska aktier står högre om tre månader än vad de gör nu, att de flesta sentimentindikatorer påvisar ett översålt läge. Därtill bedöms den nuvarande korrektionen vara jämförbar i storlek med den genomsnittliga under de senaste 40 åren.

Relativa värderingar bedöms spela mindre roll under en korrektion, men i absoluta tal ser de inte billiga ut för de europeiska aktierna. Samtidigt är värderingarna baserade på intjäning inte dyra, men de baserade på utdelning och bokfört värde är nära det historiska genomsnittet.

 

 OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.