Laddar

Morgonens nyheter i korthet

Investor släpper ABB. Telia/Sonera guldgruva för blankare. Läs vad morgonpressen skriver idag.

DAGENS INDUSTRI Telelogic tvingades backa om optioner. De stora institutionella ägarna har bestämt sig för att utöva sin makt när det gäller börsbolagens bonusprogram. Det senaste “offret” är Telelogic som fem i tolv på onsdagens stämma fick dra tillbaka ett förslag att låta styrelsemedlemmar teckna optioner i bolaget. “Vi gör det efter samråd med större institutionella ägare”, förklarade styrelseordförande Bo Dimert strax före onsdagens stämma i Malmö när förslagen redan var i tryck.

Investor släpper ABB. Investor har släppt greppet om ABB. Det är uppenbart när industrikoncernen nu gör en stor emission av konvertibler, som kan göras om till aktier. Därmed späds ABBs nuvarande ägare ut.

Telia/Sonera-fusion guldgruva för blankare. En ny lönsam födkrok har dykt upp på marknaden efter Telias planer på att köpa den finländska teleoperatören Sonera. De flesta institutioner räknar med att fusionen går igenom och har därför börjat sälja aktier i Telia och i stället köpa Sonera. Vinsten är några procents avkastning på några månader.

SVENSKA DAGBLADET Fem extra lediga dagar får facklig trio att enas. LO, TCO och Saco kräver en ny lag som ska ge löntagarna fem extra lediga dagar per år. det tre fackliga centralorganisationerna har förhandlat sig fram till ett gemensamt förslag till en lagstiftad förkortning av arbetstiden. De tre räknar med att både arbetstidskommittén och senare riksdagen går på samma linje. Men det är långt ifrån klart hur politikerna kommer att ta emot fackens nya gemensamma förslag och på Metall ser man hellre att det blir en sjätte semestervecka.

Telejättar årets börsförlorare. Skandia, Telia och Ericsson är årets bottennapp på börsen. Efter det första kvartalet intar börsjättarna de tre jumboplatserna på Mest omsatta-listan. Och aktieägarna kan förlora mer pengar. Swedish Match är däremot aktieägarnas favorit och hamnar överst på prispallen hittills i år för de allra största bolagen. Bolagets börskurs har stigit med 21 procent.

DAGENS NYHETER

Pensionsnota drabbar SAS. En pressad ekonomi gör att Luftfartsverket planerar höja flygtrafikavgiften för flygbolagen med över 20 procent i ett slag. Höjningen retar SAS som redan brottas med stora lönsamhetsproblem. ”Vi är bekymrade att ökningarna blir så kraftiga när flygindustrin befinner sig i en svår situation. Vi har förståelse för problemet. Men vi skulle gärna se att Luftfartsverket värderar alternativa modeller, för att undvika den här typen av kraftiga ökningar under ett år”, , säger Hans Ollongren, chef för myndighetsfrågor i SAS.

Utförsäkrad ofta sjuk. Arbetslösa sjukskriver sig mer när tidpunkten för utförsäkring närmar sig. Det är försäkringssystemens utformning som påverkar beteendet, hävdar forskaren Laura Larsson vid Institutet för arbetsmarknadspolitisk utvärdering i en forskningsrapport. En möjlig anledning är att utförsäkringen från a-kassan ger upphov till stress och ohälsa, menar hon.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.