Morgonens nyheter i korthet

DAGENS INDUSTRI

Privatpersoner flyr optioner. Handeln i OMs derivat-instrument föll kraftigt i november till följd av börsens kräftgång. Framför allt privatpersoner tycks fly optionerna när det är skakigt på marknaden. I november rasade volymen i OMs aktieoptioner med 22 procent jämfört med samma månad i fjol. Jämfört med oktober i år föll omsättningen med 25 procent. Det visar OMs egen handelsstatistik för november månad. Och beteendet går igen bland OMX-optionerna och terminerna där volymerna rasade med 45 respektive 13 procent under månaden.

Exporten dämpas men tar fart igen. Sveriges exporttillväxt väntas öka med 10,5 procent i år, en upp- skrivning med 1 procent- enhet jämfört med det senaste rapporttillfället i september. Men år 2000 väntas bli toppåret, nästa år faller ökningen till 6 procent i volym, spår Exportrådet.

FINANSTIDNINGEN

Ericsson skänkte bort 1,6 miljarder. Under den inledande handeln på Nasdaq handlades Juniper till kursen 147 dollar. Ericsson sålde sitt innehav för 132 dollar eller en rabatt på 15 dollar per aktie. Ericsson menar att försäljningar i stora poster får ett annat pris än det som sätts på aktiemarknaden. Bolaget vill inte kommentera de uppgifter till Finanstidningen som gör gällande att aktierna i Juniper såldes med en rabatt på 15 dollar per aktie. ”Vi gjorde affären i dag efter lunch, men man kan inte vara så mekanisk att man tror att affärer i stora block görs till det pris som var slutkursen i marknaden dagen innan. Det är alltid speciella priser på stora poster”, säger Ericssons informationschef Pia Gideon till Nyhetsbyrån Direkt.

Vänstern på ny rekordnivå. Aldrig tidigare har vänsterpartiet haft ett så starkt stöd bland väljarna, visar en ny opinionsmätning från Demoskop. Folkpartiet får högsta noteringen sedan valet 1998. Med ett stöd på 16,8 procent noterar vänsterpartiet sitt starkaste stöd hittills i partiets 83-åriga historia, enligt den mätning som Demoskop genomfört på uppdrag av Finanstidningen mellan den 28 november och den 5 december.

SVENSKA DAGBLADET

LOs ram hotas av Kommunal. De tuffa lönekraven från LOs största förbund, Kommunal, spräcker LO-förbundens gemensamma avtalsram. ”Kraven ryms inte inom den ram vi antagit, men jag hoppas och tror fortfarande att förbunden vill hålla samman”, säger Los ordförande Wanja Lundby-Wedin.

Tekniskt fel slog ut internetbank. Ett tekniskt fel slog i går ut Skandiabankens internetbank. Aktiehandeln låg nere under fyra timmar och först vid 13-tiden var felet avhjälpt.

DAGENS NYHETER

Ingen brådska att låsa bolånen. Även om räntan går upp finns det för närvarande inga skäl till att binda huslånen. Det är rådet från de tre storbankerna DN kontaktat. SEBs privatekonom Viveka Hirdman-Ryrberg räknar med att Riksbanken kommer att höja reporäntan ett par gånger under de närmsta sex månaderna. Trots det rekommenderar hon inte privatpersoner att binda sina rörliga bostadslån, som är direkt kopplade till Riksbankens ränta. ”I dag är gapet mellan rörliga lån och fasta lån en och en halv procentenhet. Vi räknar med att räntan kommer att sammanlagt gå upp med mindre än en procentenhet. Man kan alltså lugnt ligga kvar med sina rörliga bostadslån”, säger Viveka Hirdman-Ryrberg

Småsparare besvikna på Telenor-aktie. Både småsparare och professionella kapitalplacerare känner sig lurade efter börsintroduktionen av Telenor. Emissionen granskas nu av Oslobörsen. Även norska finansinspektionen höjer på ögonbrynen. Telenors börsdebut blev ingen succé. Aktien har noterats under emissionskursen på 42 kronor sedan handeln inleddes i Oslo och New York i måndags. I går slutade Telenor på 40:20.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Valour