Morgonens nyheter i korthet

"30-40 procent av mäklarna måste bort". 250 börsmiljarder försvann i april. En bunt tidningar har landat.

DAGENS INDUSTRI Stålbad bland börsmäklare Mellan 30 och 40 procent av de anställda i mäklarhusen i Stockholm behövs inte efter de senaste två årens börsras. Aragons VD Christer Villard efterlyser nya fusioner i branschen för att lösa krisen och anser att två av fem medelstora mäklarhus i Stockholm måste bort. ”Det finns en överetablering i branschen och den måste vi alla ta tag i”, hävdar han.

Icondotter på väg mot konkurs Internetkonsulten Icon som vid årsskiftet togs över av holländska Lost Boys tänker inte finansiera den tidigare utannonserade avvecklingen av dotterbolaget i Malmö, enligt DIs källa. I stället kommer Malmöbolaget, med cirka 25 anställda, att försättas i konkurs. Ledningen i Malmö, som enligt DIs källa är informerad om konkursplanerna, har fått munkavle av huvudkontoret i Amsterdam och får inte kommentera saken. Samma öde kan drabba kontoren i Göteborg och Stockholm.

Skanskabygge i Moskva stoppas Skanskas bygge av Alfa Arbat Center i centrala Moskva har stoppats på obestämd framtid. Kontraktet är värt cirka 450 Mkr. Det är borgmästeriet i Moskva som helt oväntat kräver att byggnaden ska bli två våningar lägre än som tidigare planerats och allt konstruktionsarbete på platsen har nu stoppats. Skanska Oys vice VD, Tapio Korkka, säger att han inte vet hur länge byggstoppet kan komma att vara och han vill inte gå in på hur mycket Skanska kan komma att förlora på det.

SVENSKA DAGBLADET April svart månad på börsen April blev en svart börsmånad. 250 miljarder i börsvärde försvann. Ericsson ledde kursfallet och tappade under perioden 140 miljarder i börsvärde, vilket innebär att 1650 miljarder Ericssonkronor har försvunnit sedan toppnoteringen i mars år 2000.

NCC i topp för kreditupplysning Sweco, NCC och Cash Guard är de tre företag som leverantörerna begär flest kreditupplysningar på. Det visar en körning bland Kreditfaktas kunder. Av de tre företagen är NCC exempelvis det enda som har verkliga problem med sin betalning av fakturor. Byggjätten har dragit på sig 96 betalningsanmärkningar de senaste 2-3 åren, medan Sweco och Cash Guard inte har några anmärkningar alls. ”I Sweco och Cash Guards fall kanske det handlar om att de expanderar och gör affärer med många nya kunder och leverantörer. I NCC:s fall beror det förmodligen på oro kring bolagets kartellbildning och dess dåliga betalningsrutiner”, säger Eva Gianko, VD för Kreditfakta.

DAGENS NYHETER Diamantsmugglingen ökar Diamantförsäljare ”på stående fot” har de senaste åren etablerat sig i Sverige. De höga priserna – och den dåliga kvaliteten – i den lagliga handeln har öppnat för en svart marknad där kräsna kunder vänder sig direkt till diamantsmugglarna. Försäljningen sker även till butiker. ”Jag tror att det är lika vanligt med smugglade stenar i Sverige som legala. Det finns nästan ingenting annat som är så enkelt att smuggla och tjäna pengar på. Den lagliga svenska försäljningen är hyckleri”, säger en diamantsmugglare.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.