Morgonens nyheter i korthet
DAGENS INDUSTRI Ericssons räddare sviker Det knakar i fogarna mellan Sony Ericsson och Flextronics, som enligt uppgifter till DI inte lyckats leva upp till sina löften om lägre kostnader och färre problem i produktionen av mobiltelefoner.
“Problemen har inte blivit mindre sedan Flextronics tog över. Om något så har kaoset tilltagit”, säger en källa med god inblick i samarbetet mellan de båda bolagen.
Sverige halkar ned i ekonomiska ligan Sverige har trillat från åttonde till elfte plats i den internationella konkurrenskraftsligan 2002. Det visar den senaste studien “World Competitiveness Yearbook” från det schweiziska forskningsinstitutet IMD. Minskad export, stigande skattetryck och sämre statsfinanser ligger bakom raset. Tekniktunga USA behåller däremot sin topplacering, tätt följt av Finland som avancerat från brons- till silverplats.
Stort intresse för ABB:s nyemission Industrikoncernen ABBs konvertibelemission på 968 miljoner dollar, cirka 9,9 miljarder kronor, blev kraftigt övertecknad. Konverteringskursen blir 18,48 schweizerfranc, motsvarande cirka 116,40 kronor, per aktie. Investor har tecknat omkring 5 procent av konvertibelemissionen, säger Fredrik Lindgren, IR-ansvarig vid Investor.
SVENSKA DAGBLADET LO-ordförande på dubbla stolar i lönedebatt LO-ordförande Wanja Lundby-Wedin rasar mot toppdirektörernas löneökningstakt. Men själv har hon som inflytelserik styrelseledamot sanktionerat dramatiska löneökningar till verkställande direktörerna i AMF Pension och Första AP-fonden de senaste fem åren.
”Det är klart jag inte är nöjd med den löneökningstakten. Jag har försökt prata ner lönen”, säger Wanja Lundby-Wedin, i dag vice ordförande i AMF Pension, självkritiskt.
SBAB kritiserar Riksbanken Bolåneinstitutet SBAB läxar upp Riksbankenen för beslut att redan nu strama åt penningpolitiken genom att höja reporäntan två gånger den senaste månaden.
”Vår bedömning är att Riksbanken varit väl tidigt ute. Det är bara att hoppas att Riksbanken nu intar en avvaktande hållning och låter ekonomin samla större styrka innan den slår till med en ny räntehöjning. I vårt konjunkturscenario blir det dags för Riksbanken att agera först på sensommaren/hösten”, säger Irma Rosenberg på SBAB.
DAGENS NYHETER Kommuner använder fonder i skatteparadis Nära hälften av Sveriges kommuner använder fonder i skatteparadis för att låna till verksamheten. Den ekonomiska föreningen Kommuninvest, som ägs av 122 kommuner och tre landsting, ger ut värdepapper kopplade till hedgefonder för att finansiera sådant som vård, skola och omsorg.
Genom att sitta i skatteparadis slipper hedgefondernas förvaltare betala bolagsskatt och kan därmed nå en högre avkastning än om de betalat skatt. Kommuninvests vice VD Thomas Werngren ser emellertid inte något problem i att den avkastning som ska locka fram kapital beror på fonder i skatteparadis.
”De aktörer, ofta investmentbanker eller försäkringsbolag, som säljer optionerna av har nämligen inte alltid kontakt med fondförvaltarna”, säger han.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.