Laddar

Morgonens viktiga börsnyheter

Läs ett antal nyheter från våra svenska morgontidningar, i notisform.

ELECTROLUX SÖKER EFTERTRÄDARE TILL VD:N MCLOUGHLIN:  Electrolux styrelse söker en efterträdare till vd Keith McLoughlin som själv tagit initiativ till att lämna sin roll, enligt Dagens Industris källor. Om förvärvet av GE Appliance slutförs uppges dess chef Charles “Chip” Blankenship den hetaste kandidaten. (DI)

FLER ENIRO-CHEFER HAR VARIT DELAKTIGA I BOKFÖRINGSHÄRVA: SvD Näringsliv har nya uppgifter om att ännu fler direktörer på Eniro är “djupt delaktiga” i den bokföringshärva som fällde sparkade och polisanmälde tidigare vd:n Johan Lindgren. Ytterligare minst en person i företagets nuvarande högsta ledning har dragits in i utredningen enligt tidningens källor. Dessutom ska uppgiftslämnare jagas internt i bolaget. Överåklagare Gunnar Stetler avböjer att kommentera tidningens nya uppgifter. (SvD Näringsliv)

INTRUM JUSTITIA SER ÖVER ENIRO-FAKTUROR: Inkassobolaget Intrum Justitia ska se över frågan om kunden Eniros påstådda bluffakturor, vilka avslöjats av SvD Näringsliv. Eniro-dotterbolag ska bland annat använda sig av telefoninspelningar för att lura sina kunder att ett avtal ingåtts för att få dem att betala. “Det här om inspelningarna för jag vidare till vår Sverigeorganisation. Sen får vi prata om det internt”, säger Intrum Justitias informationschef Annika Billberg. Eniro beklagar än en gång sina säljares beteende. (SvD Näringsliv)

TECKNA CAPIO, FÅ AKTIER BLIR TILLGÄNGLIGA PÅ ÖPPNA MARKNADEN – DI: Dagens Industri råder sina läsare att teckna aktier i vårdbolaget Capio inför dess notering på Stockholmsbörsen nästa tisdag. Från den fasta teckningskursen 48,50 kronor per aktie kan det “inte uteslutas” att aktien stiger till 55 kronor på noteringsdagen. Att fyra nya ägare med “stort förtroende på Aktiemarknaden” köper upp till 75 procent av de tillgängliga aktierna innebär att det endast säljs aktier för 0,5-1,2 miljarder kronor på den öppna marknaden. “Det ser därmed ut att bli brist på aktier vid noteringen”, bedömer DI. (DI)

LOOMIS VD-AVHOPP LÄMNAR DUBBEL OSÄKERHET – DI: Onsdagens nyhet att vd Jarl Dahlfors lämnar kontant- och värdehanteringsbolaget Loomis innebär dels osäkerhet kring vem som ska bli ny vd. Men det innebär också en osäkerhet kring om den nye vd:n kan tänka sig att ha kvar den tidigare Loomis-vd:n Lars Blecko som USA-chef, konstaterar en DI-krönikör. Mest troligt är att Loomis får både ny vd och USA-chef men DI spekulerar även i den mindre sannolika möjligheten att Blecko får återvända som vd. (DI)

RISK FÖR FORTSATT KURSFALL I OREXO – DI: Zubsolv skulle förvandla Orexo till en vinstmaskin, men nu tar aktiemarknaden istället höjd för en ny brakförlust, konstaterar en DI-krönikör. Pressen har ökat inför bolagets närmsta rapport om två veckor och krönikören frågar sig om läkemedelsbolaget “ens” klarar att redovisa vinst 2016. (DI)

UPPLAGT FÖR ÄGARSTRIDER I ABB: Familjen Wallenberg utmanas av aktieaktivisten Christer Gardell när hans fondbolag Cevian gått in i ABB (Cevian flaggade senast för 5,1 procent av kapital och röster i tisdags, SIX anm). Hos Wallenberg-kontrollerade största ABB-ägaren Investor lär man “inte vara exalterad över att ha en publik aktieaktivist”, konstaterar en SvD Näringsliv-krönikör. (SvD Näringsliv)

BOLLEN LIGGER FORTSÄTTNINGSVIS I ATEN – STUBB: Finlands finansminister Alexander Stubb konstaterar i en krönika i onsdagens DI att det inte finns några enkla lösningar på Greklands skuldförhandlingar med dess internationella långivare. Han anser dock att den grekiska sidan måste erbjuda motprestationer och strukturella reformer för att förhandlingarna ska kunna leda till en lösning. (DI)

ALLIANSEN GÅR OM RÖDGRÖNA – DN/IPSOS: De fyra borgerliga Allianspartierna (M), (KD), (FP) och (C) får tillsammans 40,5 procent av väljarstödet i DN/Ipsos mätning i juni. Det är mer än de rödgröna (S), (MP) och (V) med totalt 40,0 procent. Dock ligger (KD) på 2,7 procent, under Riksdagens 4-procentsspärr. När det gäller väljarförtroendet för olika partiledare ökar Kinberg Batra (M) med 2 procentenheter till 35 procent och går därmed om Löfven (S), som tappat 8 procentenheter till 34 procent. (DN)

BLÅSER UPP TILL STRID OM 2016 ÅRS LÖNEAVTAL I ALMEDALEN: Under Almedalsveckan väntas det blåsa upp till strid om 2016 års nya kollektivavtal för 2,88 miljoner anställda i Sverige. Enligt arbetsgivarna är det totala löneutrymmet synnerligen begränsat. Facken hävdar nu trots bristen på inflation att lönekraven ska ligga över 2 procent. En annan viktig facklig fråga är löneskillnaderna mellan män och kvinnor. (DN)

VEIDEKKE SER NORSKA LÖSNINGAR PÅ SVENSKA BOSTADSKRISEN: Receptet för att lösa Sveriges bostadsmarknadskris finns hos Norge, menar byggföretaget Veidekkes experter i en ny rapport. Norska inslag som startlån till resurssvaga hushåll, subventionerat bosparande och låga flyttskatter skulle få fart på bostadsmarknaden är slutsatsen. (DI)

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.