Nära hälften av hushållen tror på stigande bostadspriser

SEB:s Boprisindikator fortsätter stiga under mars. "En positiv signal för aktiviteten på bostadsmarknaden inför våren”, säger SEB:s privatekonom Américo Fernández.
Nära hälften av hushållen tror på stigande bostadspriser - Fernandez Americo SEB bostad
SEB:s privatekonom Américo Fernández

Enligt SEB:s Boprisindikator tror 48% av hushållen på stigande priser det kommande året, vilket är en ökning med 3 procentenheter från förra månaden. Andelen hushåll som tror på motsatt utveckling minskar med 4 procentenheter till 16%. Andelen som tror på oförändrade priser minskar med 3 procentenheter till 23%.

“Optimismen kring bostadspriserna växer sig starkare den här månaden och närmare hälften av hushållen tror nu på stigande bostadspriser. Det är en utveckling som ännu inte riktigt återspeglas i faktiska priser men som bör ses som en positiv signal för aktiviteten på bostadsmarknaden inför våren”, säger SEB:s privatekonom Américo Fernández.

På frågan vad hushållen tror om nivån på Riksbankens styrränta om ett år svarar de i genomsnitt att styrräntan kommer att ligga på 3,71%. Det är en minskning med 0,06 procentenheter från förra månaden.

“Det är inte längre en fråga om Riksbanken sänker styrräntan, utan när. Marknaden prisar för tillfället in fyra räntesänkningar under 2024 medan hushållen fortfarande har en ganska försiktig syn på ränteläget. I takt med att Riksbankens signaler om sänkningar blir allt tydligare väntas det ge fortsatt stöd för boprisförväntningarna och vind i seglet för en annars ganska avmattad boprisutveckling”, säger Américo Fernández.

Boprisindikatorn stiger i mars med 7 procentenheter, från plus 25 till 32. På regional nivå ligger indikatorn mellan plus 18 och 38.

Boprisindikatorn

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.