Näringslivstopparna och Leif Östling tillhör de som får mest stöd för elpriserna

Årets politiska snackis har varit elpriserna och den kompensation som utlovats på grund av den höga prislappen. Enligt en granskning gjord av Expressen visar det sig att några av hushållen som är berättigade högt stöd tillhör Sveriges mest välbeställda.
Näringslivstopparna och Leif Östling tillhör de som får mest stöd för elpriserna - elpris
Carl Bennet, Leif Östling och Dan Sten Olsson. Foto: TT Bilden är ett montage.

Elprisernas rusning har gjort att regeringen beslutat om att införa ett elprisstöd. Totalt är det 55 miljarder kronor som ska betalas ut till hushåll som har blivit hårt drabbade av prisökningarna. Vägledande för utbetalningarna är hushållens tidigare elkonsumtion. Nu visar en granskning av Expressen att de allra högsta utbetalningarna går till välbeställda hushåll.

Maxtaket för elprisstödet ligger på 3 miljoner kWh – en siffra som troligtvis bara kommer att påverka företag, enligt Expressen. Enligt en presskonferens på onsdagsmorgonen kommer elprisstödet kunna betalas ut tidigast i februari nästa år.

Näringslivstoppar som får elprisstöd

Stena-VD:n Dan Sten Olsson är bosatt i Göteborgsområdet Örgryte. Hans energiförbrukning låg på 84 000 kWh och gör honom berättigad till 42 000 kronor enligt regelverket. Förra Scania-VD:n och tillika affärsmannen Leif Östling väntas också kunna få en peng i elprisstöd. För bara en av tre Stockholms-fastigheter är Östling berättigad 26 500 kronor i stöd. Östling kritiserade en gång det svenska skattesystemet med de nu kända orden ”Vad fan får jag för pengarna?” i en intervju.

Anders Hedin, en av personerna bakom bilåterförsäljaren Hedin Bil (numera Hedin Mobility Group AB), är bosatt i Göteborg. Fastigheten hade en elförbrukning på 65 300 kWh och gör därmed Hedin berättigad 32 650 kronor i stöd.

Industrimannen Carl Bennet är en av Sveriges rikaste personer. För sin fastighet i Göteborgsområdet Långedrag är han berättigad 46 700 kronor i elprisstöd.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.