Nätverket som bygger om NCC
Byggbranschen brottas med en stor snedfördelning mellan män och kvinnor. Av byggbolaget NCC:s 10 000 anställda i Sverige är endast 700 kvinnor, och många av dessa har traditionella kontorsjobb. Andelen kvinnor i produktionen räknas däremot i promille.
För att råda bot på den här situationen har NCC startat det kvinnliga nätverket Stella. Som kvinna och högskoleutbildad, eller med andra kvalificerade kunskaper, blir en nyanställd automatiskt ansluten till nätverket.
Syftet med Stella är att synliggöra kvinnors kompetens och ha siktet inställt på fler kvinnliga chefer och en ökad andel kvinnor generellt på NCC. Nätverket har cirka 250 medlemmar.
Medelåldern är låg, 33 år.
– Hade det inte varit för Stella hade jag inte varit kvar på NCC, säger Amanda Glave, som är internationell inköpare på NCC Construction i Stockholm. Tidigare har hon jobbat som arbetsledare och plats-chef och har erfarenhet av att vara ensam kvinna.
– Jag var själv skeptisk i början och det dröjde något år tills jag aktivt engagerade mig – att det dröjde ångrar jag nu, säger Amanda Glave.
Stella har funnits sedan 1998 och nätverkets företrädare säger att det formaliserades efter att några kvinnor under en tid hade haft en informell kontakt via olika kanaler. Samtidigt fick Stella ett uttalat stöd från företagsledningen.
Amanda Glave ser många kvinnor som slutar när de bildar familj eftersom de tycker att det är svårt att kombinera ett jobb ute på en byggarbetsplats med att hämta och lämna på dagis. Och hon tror att det är de mer hårdhudade kvinnorna som blir kvar.
– Jag vill inte kalla det för killtjejer. Men vi måste jobba för att även behålla dem som kanske uppfattas som lite mer mjuka. Vi är duktiga på att rekrytera, så det är inte där problemet ligger.
– När man får familj blir det nödvändigt med flexibla arbetstider. Om en kille inte får möjlighet till det så tror jag inte att han slutar, men det gör tjejer i större utsträckning, säger hon.
Stella har därför varit pådrivande för att arbetstiderna ska vara mer flexibla på NCC, vilket de också blivit. Men branschen består av många äldre män som har liten eller ingen erfarenhet av dagisstressen. Det är också betydligt svårare att ha ett system med flextid på en byggarbetsplats än på ett kontor.
Andra påtagliga resultat av Stella är att NCC förstärkt föräldrapenningen och att företagsledningen sett till att nakenbilder har plockats ner ute i bygg-barackerna.
Amanda Glave är coach i Stella. Det innebär att vara nätverksledare i sin region. Stella är uppdelat i mindre regionala nätverk som på ett ungefär stämmer överens med NCC:s organisatoriska regionindelning. Coachen ansvarar för nätverkets ekonomi, ser till att nätverket fungerar, att möten hålls och att nyanställda får information om nätverket. Att vara coach kan också vara en språngbräda i karriären. Trots detta har ledningen för Stella svårt att hitta coacher.
– Visst tar det tid och en del av jobbet gör jag på fritiden, fast det betyder så mycket. Du blir synlig i organisationen och får träffa många högre chefer. Jag tror inte att jag skulle ha fått mitt nya jobb om jag inte varit coach, säger hon.
Just detta är också vad Olle Ehrlén, vd för NCC Construction Sverige, hoppas på.
– Nätverket synliggör de chefer som finns och ger stöd för kvinnor som tar på sig tuffare arbetsuppgifter. Nätverket är en kanal till mig och företagsledningen, säger han.
Däremot vill han inte att Stella ska bli ett forum för jämställdhet. Det arbetet bedrivs på annat håll i företaget. Om detta skulle bli en fråga för Stella riskerar nätverket att bli ett partsintresse, anser han.
Amanda Glave, internationell inköpare NCC:
Vad är svårt med att vara kvinna och chef på NCC?
– Personligen tror jag inte det är svårare för en kvinna än för en man, men det kan nog finnas många som tror att det är svårare att bli chef.
Vad är bra?
– Man syns. Jag gillar att synas, så jag tycker det är bra. En kvinna blir inte heller testad på samma sätt som en manlig ny platschef. Han måste visa att han kan gjuta och sätta upp gipsplattor. Jag kan prova och sen säga att det inte är mitt jobb att kunna det, och det är det ju inte heller.
Hur är jämställdheten på NCC?
– NCC jobbar jättemycket med jämställdhet. Viljan finns där och NCC är jättebra – för att vara ett byggföretag.
När får någon av byggjättarna en kvinnlig vd?
– Jag tror att det kommer att dröja länge. Medlemmarna i Stella är för det mesta under 33 år. Det finns ett för litet rekryteringsunderlag.
Carina Angarth, projektledare Norrortsleden NCC:
Vad är viktigast för Stella att driva just nu?
– Att möjliggöra för en flexibel arbetstid. På min arbetsplats börjar dagen halv sju. Det är en utopi om du ska lämna på dagis. Därför kan de som ska göra det numera komma senare. I produktionen är det bara 0,5 procent som är kvinnor. Det är enormt viktigt att se till att nyrekryteringen är mer jämnt fördelad.
Hur många kvinnor är det på din arbetsplats?
– Fem stycken av totalt 26.
Hur väl är Stella accepterat av personalen på NCC?
– Det kanske har förekommit någon gliring mot Stella, men Stella är accepterat på hela företaget och det beror också på att det har ledningens stöd.
När får någon av byggjättarna en kvinnlig vd?
– Jag tror att det tar fem till sju år. Det skulle vara en bra förebild.
Kerstin Gillsbro, chef Boende Sverige NCC:
Vad betyder Stella för kvinnorna på NCC?
– Jobbar du på en byggarbetsplats är du ofta helt ensam som kvinna. Då blir Stella ett viktigt stöd. När du börjar på NCC måste du vara medveten om att det är en manlig arbetsplats. Det är den manliga normen som gäller. Även om du som kvinna inte ska acceptera allting så måste man anpassa sig till det. Samtidigt måste det också finnas en acceptans för den kvinnliga minoriteten. Under min tid har kvinnor klivit fram och blivit chefer i större utsträckning. Jag upplever att kvinnor uppskattas i företaget.
Hur märks den manliga dominansen?
– Det är alltifrån att kläderna är gjorda för män, till att det är skillnader på hur män och kvinnor kommunicerar.
Vad diskuterar ni på Stellaträffarna?
– Kvinnor som kommer till mansdominerande yrken är extra duktiga. De är ambitiösa och det märks på våra träffar. Det är inte så att det bara är kvinnofrågor som diskuteras, utan väldigt mycket handlar om företaget och verksamheten. Det finns en vilja att vara med och förändra.
När får någon av byggjättarna en kvinnlig vd?
– Svårt att säga. Det är inte nära i tiden.
MATTIAS CRONEBORG
Nätverket Stella
Stella vill synliggöra kvinnors kompetens och öka andelen kvinnor både generellt och på ledande befattningar. Stella bildades hösten 1998 och vänder sig till kvinnor med akademisk examen eller fyraårigt tekniskt gymnasium, eller som har ledar- eller specialistbefattning.
Stella har runt 250 medlemmar. Genomsnittsåldern är 33 år. Samordningen är delegerad till en styrgrupp som också ansvarar för vidareutvecklingen av nätverket. Styrgruppen är nätverkets kontaktyta externt och ska ha överblick över nätverkets hela verksamhet.
Stella är organiserat i sju regionala nätverk, där varje nätverk leds av två eller tre coacher. Nätverken träffas fem till sex gånger om året.
Vartannat år arrangeras en “Storstelladag”, där kvinnliga ledare och specialister tillsammans med koncern- och affärsområdesledningarna diskuterar hur NCC kan bli ett mer attraktivt företag.
Fakta: Om NCC
NCC hade en omsättning förra året på 50 miljarder kronor och antalet anställda var 21 000. I Sverige har koncernen nästan 10 000 anställda och av dem är ungefär 700 kvinnor. Många av kvinnorna har dock mer traditionella kontorsjobb. Till exempel är det cirka hälften kvinnor på personalfunktionerna.
Andelen kvinnor ute i produktionen räknas däremot i promille snarare än procent.Detta är inte unikt för NCC. Av fackförbundet Byggnads 128 000 medlemmar är 700 kvinnliga medlemmar. Och det är svårt att se någon förändring den närmsta tiden, för det finns knappt några kvinnor på landets gymnasieutbildningar inom bygg och anläggning.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.