Nedåt på trött börs

Stockholmsbörsen fortsatte nedåt i en vikande tendens. De ledande Europabörserna utvecklades i en likartad riktning. Statistik från eurområdet visade på lägre arbetslöshet än förväntat.

SIX Generalindex var klockan 14.00 ned 0,5 procent till 435 medan OMXS30-index backade 0,5 procent till 1.393. Omsättningen var 3,8 miljarder kronor på Stockholmsbörsen och 5,6 miljarder inklusive de alternativa handelsplatserna Bats, Burgundy, Chi-X och Turquoise.

Under dagen släppte Eurostat preliminära KPI-siffror för euroområdet. Inflationsdata ses som en viktig komponent inför ECB:s räntebesked på torsdag.

”EMU:s inflation faller till 0,5 i årstakt och kärninflationen tillbaka till 0,7 procent, vilket innebär den lägsta nivån någonsin: det är den sista spiken i kistan för ett lättnadspaket från ECB”, kommenterarade Nordea-ekonomen Jan Von Gerich.

Antalet företagskonkurser i Sverige minskade med 11 procent i maj jämfört med motsvarande månad året innan, enligt månadsstatistik från affärs- och kreditupplysningsföretaget UC.

”Även om återhämningen på den internationella marknaden går trögt på sina håll så är den inhemska efterfrågan fortsatt stark och bär den svenska ekonomin på sina axlar. Många företag har ett stabilt kassaflöde och en bra lönsamhet, vilket avspeglar sig i konkursutvecklingen”, säger UC:s marknadschef Roland Sigbladh.

På bolagsfronten noteras att Seamless tecknat ett avtal med samarbetsorganisationen Butikerna gällande SEQR. Aktien hör till en av dagens vinnare och steg med 3,3 procent.

Bland sektorer var Olja och Gas det enda index som var upp, med 0,4 procent. Lundin Petroleum steg 0,2 procent och PA Resources 1,4 procent.

Telekom hör till dagens förlorare, där Telia Sonera gick ned 0,8 procent. Under gårdagen varnade ryska Alfa Group för ägarsammansättningen i Turkcell, där TeliaSonera äger 38 procent. Alfa Group, som är storägare i Turkcell, menar att för många ägare kan hindra beslutsprocessen.

Marknaden väntar härnäst på den tunga makroinformationen på torsdag från ECB om räntan och eventuella lättnader, samt fredagens amerikanska sysselsättningsrapport.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.