Nedåt på Wall Street efter geopolitisk oro

I New York var det fortsatt dystra stängningsminer bland investerare, gårdagens återhämtning var bortspolad i nyhetsflödet bestående av inköpschefsindex, kinesisk statistik, delårsrapporter och ökad Ukraina-oro. I bräschen för nedgångarna fanns en del rapportbolag och energiföretag.

 Efter stängningen rapporterade svenska Hexagons geosystemkonkurrent, tillsammans med Walt Disney och Groupon.

Dow Jones Industrial Average var vid stängning ned med 0,9 procent till 16.428. På den bredare marknaden var S&P 500 ned med 1,0 procent till 1.920 medan Nasdaq Composite sjönk med 0,7 procent till 4.353.

Räntan på den tioåriga obligationen var ned med 1 punkt till 2,48 procent samtidigt som trettioårsräntan var oförändrad vid 3,29 procent.

“Marknaden har betett sig nervöst”, kommenterade Stifel Nicolaus & Companys Lou Shaduk till Bloomberg.

“Vi har den polska ministern Sikorski som uttalat sig om ryska trupper redo att trycka på eller invadera Ukraina, och det är allting som investerare behöver höra för att gömma sig i dagens läge”, sade han vidare.

Fortsatt på makrofronten så har kinesiskt inköpschefsindex för tjänster (HSBC) presenterats och tyngt under tisdagen. Index sjönk under juli månad från 53,1 till 50,0 och var det lägsta sedan mätningarna började i november 2005.

Inom EMU steg index till 54,2, från 52,8 månaden innan. Utfallet var ändå något svagare än förväntat. Bland enskilda länder var Tyskland och Spanien starkare än väntat samtidigt som Italien kom in svagare.

Storbritanniens inköpschefsindex ökade till 59,1 i juli, jämfört med förväntningarna och nivån månaden innan som låg på 57,7.

Avslutningsvis på makroagendan inkom tjänstesektorns ISM-index i USA, och uppgick mot till 58,7 i juli, vilket kan jämföras med 56,0 under månaden innan. Marknadens förväntningar låg vid 56,5.

Nedgångarna var tydliga inom energisektorn med bolag likt Halliburton Company och Pioneer Natural Resources Company som föll med 3,4 procent respektive 5,6 procent.

Getinges konkurrent Steris redovisade ett justerat nettoresultat på 0,54 dollar per aktie vilket var högre än i fjol men i linje med förväntningarna. Aktien var upp med 2,3 procent.

Vid stängning hade Emerson Electric sjunkit med 2,0 procent efter att bolaget redovisat sitt delårsresultat. De presenterade ett justerat resultat på 1,03 dollar per aktie vilket var något lägre än förväntat.

Motorola fortsatte den negativa trenden och backade med 4,4 procent efter ett resultat som kom in under marknadens förväntningar. Försäljning var 24 procent sämre än investerarkollektivets förväntningar, enligt Bloomberg News.

Gannett sjönk med 1,4 procent efter att initialt stigit under dagen på nyheten att de planerar minska sin förlagsverksamhet och skapa två separata börsnoterade bolag, och de bekräftade även att de kommer att köpa hela Cars.com för omkring 1,8 miljarder dollar.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.