New York steg rejält

New York-börserna skakade av sig handelskrigsoron och bjöd på den starkaste handelsdagen sedan 2015 i måndagens session.

USA-börserna började veckans aktiehandel med kraftiga uppgångar, efter att oron för ett potentiellt handelskrig mellan USA och Kina hade dämpats.

Lättnadsrallyt påbörjades efter Wall Street Journals uppgifter om att företrädare för Kina och USA i det tysta har fört omfattande diskussioner för att hitta lösningar i handelskonflikten. På måndagen sade också Kinas premiärminister Li Keqiang att handelsspänningarna bör lösas med förhandlingar, eftersom han inte såg några vinnare i ett handelskrig.

Vid stängning hade Dow Jones industriindex stigit 2,8 procent till 24.203 och S&P 500 hade klättrat 2,7 procent till 2.659, samtidigt som Nasdaqs kompositindex noterades 3,3 procent högre på 7.221. Bland sektorerna i S&P 500 gick finansaktier och IT starkt, medan fastigheter och telekom fanns bland de sektorer som steg något mindre.

Måndagen blev en vändning efter nedgångarna på USA-börserna i förra veckan, som utlöstes av president Donald Trumps uppgifter om att USA inför tullar på importvaror från Kina för minst 50 miljarder dollar, samt att höken John Bolton utnämnts till nationell säkerhetsrådgivare efter sparkade H R McMaster.

I handeln sågs stora uppgångar för flera av teknikjättarna. Microsoft steg 7,6 procent och Apple var upp 4,8 procent. Amazon klättrade 4 procent och Netflix handlades 6,5 procent högre.

Problemtyngda Facebook hade det dock motigare – aktien steg, men endast med 0,4 procent. Det sociala mediaföretaget hämmades fortsatt av rapporter om spridda användaruppgifter, som fick aktien att sjunka 14 procent förra veckan.

Bolagets datahantering utreds nu av amerikanska myndigheten FTC, Federal Trade Commission, som ungefär motsvarar svenska Konsumentverket. ”FTC ser mycket allvarligt på rapporteringen, som väcker frågor om skyddet för den personliga integriteten”, uppgav FTC.

Räntan på en amerikansk tioårig statsobligation steg 4 punkter till 2,85 procent.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.