Nike lyfte på Wall Street

Kurserna på Wall Street fortsatte att klättra under eftermiddagen och avslutade veckans handel i klart positiva toner.

Sentimentet stärktes av andra kvartalets definitiva BNP-siffra och University of Michigans konsumentförtroendeindex. Bland bolagen är Janus Capital dagens vinnare.

Dow Jones Industrial Average stängde på +1 procent vid 17.111. På den bredare marknaden ökade S&P 500 med 0,9 procent till 1.983 medan Nasdaq Composite steg med 1 procent till 4.512.

Räntan på den tioåriga obligationen steg 2 punkter till 2,54 procent samtidigt som trettioårsräntan var oförändrad vid 3,22 procent.

USA:s reviderade BNP-tillväxt i det andra kvartalet, uppgick till +4,6 procent i årstakt, vilket var i linje med förväntningarna. Utfallet innebar en höjning från den preliminära bedömningen, som låg vid +4,2 procent i årstakt. Inflationsmåttet BNP-deflatorn låg kvar vid +2,1 procent, vilket också var väntat.

University of Michigans konsumentförtroendeindex för september månad landade på 84,6, jämfört med väntade 84,7. Det preliminära utfallet var 84,6 och förra månadens definitiva nivå var 82,5.

Den välkände obligationsförvaltaren William ”Bill” Gross byter arbetsgivare. Bill Gross lämnar Pimco, som han var med och grundade, för Janus Capital Group.

Pimcos ägare, tyska Allianz, backade under fredagshandeln i Frankfurt medan New York-noterade Janus Capital avancerade ordentligt, upp hela 43,2 procent.

Efter torsdagens kurstapp, som orsakades av att bolaget erkände teknikstrul och produktkvalitetsproblem, gjorde Apple en återhämtning och ökade 2,9 procent.

Nike fick ett uppsving efter gårdagens rapport, som översteg analytikernas förväntningar. Sportklädesaktien gick stabilt uppåt under hela fredagen och avslutade på +12,2 procent.

Yahoo blev uppmanade av aktivisthedgefonden Starboard att undersöka ett samarbete med internetleverantören AOL. Enligt Starboard skulle ett samarbete kunna innebära kostnadsbesparingar på upp till 1 miljard dollar, samt vara till förmån för aktieägarna. Det skrev Starboards vd i ett öppet brev till Yahoo, enligt Bloomberg.

Yahoo och AOL noterades upp 4,4 respektive 3,7 procent för dagen.

Bland övriga omvärldsnyheter har Storbritanniens premiärminister David Cameron fått stöd av sitt underhus att ansluta till USA i flygattacker mot Islamistiska Staten, IS, i Irak. Det rapporterade Dow Jones Newswires.

Fortsatt på Irak ska landets premiärminister, Haider al-Abadi, uppgett att underrättelsetjänsten i landet upptäckt att Islamiska Staten, IS, planerar nära förestående terrorattacker mot tunnelbanesystemen i USA och Paris, rapporterade Reuters.

USA och Frankrike uppgav därefter att de inte har några bevis som stöd för påståendet från Iraks premiärminister.

På den kommande veckans makroagenda återfinns, bland annat, amerikanska sysselsättningssiffror samt augusti månads industriorder.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.