Nio av tio fondförvaltare är män: ”Inte vårt önskade läge”

Jämställdheten har fortfarande en lång väg att gå bland svenska fondförvaltare, visar en ny kartläggning från Morningstar. Endast 9% av de svenskregistrerade fonderna har kvinnliga förvaltare. "Det finns fler viktiga parametrar än bara könsdiversifiering att titta på”, säger Anna Strömberg på Carnegie Fonder.
Nio av tio fondförvaltare är män: ”Inte vårt önskade läge” - Fondförvaltare

Morningstar har kartlagt könsrepresentationen hos förvaltarna bland svenskregistrerade fonder, AP-fonderna borträknade. Genomgången visar att drygt 79% av fonderna förvaltas av män, cirka 11% av ett blandat team och endast 9% har kvinnliga fondförvaltare. Morningstar konstaterar också att svenska fondförvaltarna är en relativt homogen grupp: ”Hela 78 svenskregistrerade fonder förvaltas av en Johan, medan det totala antalet kvinnliga förvaltare är 75.”

Listan toppas av Healthinvest, som med sina två fonder har en 50%-ig fördelning mellan män och kvinnor som förvaltare. På andra plats kommer Aktie-Ansvar med 33,3% fördelat på sina 6 olika fonder. Bäst bland de större fondbolagen är Skandia, som också har en tredjedel kvinnliga förvaltare bland sina 24 fonder.

Försöker titta brett

På plats sju återfinns Didner & Gerge, som har en femtedel kvinnliga fondförvaltare på sina 5 fonder. Bolagets VD Helena Hillström började själv arbeta där 1997 efter att ha blivit tipsad av en bekant om att söka jobbet efter att ha pluggat engelska i Uppsala. Hon läste sedan en civilekonomexamen parallellt med jobbet och tog över som VD år 2012.

Ni har 20% kvinnliga fondförvaltare. Vad är din kommentar kring det?

”Det är väldigt roligt att vi hamnar högt i dessa undersökningar men visar också att vi kan bli ännu bättre givetvis. Jag vill också understryka att vi alltid anställer den som är bäst lämpad – kvinna eller man. Men vi försöker däremot titta brett när det gäller sökandeunderlag och inte bara gå till det kontaktnät vi själva har”, säger hon.

Helena Hillström är VD på Didner & Gerge. Foto: Pressbild

Helena Hillström tror att fondbranschen är så mansdominerad på grund av stereotyper som lever kvar från förr.

”En typisk förvaltare har kanske uppfattats som någon person i slips och någon som jobbar hela dygnet och tar risker. Så behöver det verkligen inte vara. Fondförvaltning kräver långsiktighet, uthållighet och tålamod. Det har hänt ganska mycket senaste årtiondet när det gäller jämställdhet och mångfald även om det inte i går i den takt man vill föreställa sig”, säger hon och lyfter fram att det behövs fler kvinnliga förebilder inom yrket för att bryta mönstret.

”När man har kvinnliga förvaltare på plats, de där viktiga förebilderna, då får man lite medvind vid nästa rekrytering. Det viktigaste är att få ett brett underlag från rekryteraren, så länge personen som söker också har ett djupt intresse för och kunskap om vad den vill jobba med”, säger hon.

Carnegie: ”Finns fler viktiga parametrar”

I botten av listan återfinns storbanker som Nordea och Carnegie, som har 6,9% respektive 4,5% kvinnliga förvaltare bland de svenskregistrerade fonderna.

Anna Strömberg är förvaltare och hållbarhetschef på Carnegie Fonder. Hon har tidigare även arbetat på Nordea och Catella och lyfter fram att finansbranschen är mer inkluderande idag än hur det såg ut 1997 när hon började.

Anna Strömberg är en av få kvinnliga förvaltare på Carnegie Fonder. Foto: Pressbild

”Då var det verkligen ensamt runt förvaltarbordet jämfört med vad det är nu”, säger Anna Strömberg.

Varför ser det ut som det gör på Carnegie?

”Det är inte vårt önskade läge. En förklaring är att vi gjort flera förvärv på sistone där manliga förvaltare kommit med vid sammanslagningen men vi vill gärna uppmana och välkomna fler kvinnor att söka sig hit. Tyvärr gäller detta inte bara hos oss, hela branschen tampas med att för få kvinnor söker sig hit. Vi måste bli bättre på att marknadsföra oss som bransch redan på universiteten”, säger hon och fortsätter:

”Vår syn på mångfald är bredare än det som mäts i Morningstars undersökning. Det finns fler viktiga parametrar än bara könsdiversifiering att titta på”, säger Anna Strömberg.

Nordea: Finns arbete kvar att göra

Affärsvärlden har även försökt att nå en representant för Nordea Fonder för att fråga om den sneda könsfördelningen, men storbanken väljer istället att svara med ett mejl genom sin presstalesperson David Henriksson. Han framhåller att banken har ”ett hundratal fonder på den svenska marknaden” – alltså betydligt fler än de 22 som Morningstar har med i sin genomgång. Han säger också att fondbolaget har flera kvinnliga chefer.

”Frågan om en jämn könsfördelning är naturligtvis mycket viktig och vi strävar efter att det ska vara så jämnt fördelat mellan män och kvinnor i alla delar av organisationen” skriver han i en kommentar och fortsätter:

”Vår definition på könsbalans är när inget kön är representerat med mindre än 40 procent. Med det sagt, så finns det arbete kvar att göra.”

SÅ SER DET UT BLAND FONDFÖRVALTARNA

Fondbolag Andel fonder med kvinnlig förvaltare Antal fonder
Healthinvest 50,00% 2
Aktie-Ansvar 33,30% 6
Skandia 33,30% 24
Länsförsäkringar 31,60% 38
Avanza 29,40% 17
SEB 27,80% 54
Didner & Gerge 20,00% 5
Alfred Berg 16,70% 19
Lannebo 15,80% 93
Handelsbanken 12,90% 89
Swedbank 7,90% 13
AIFM 7,70% 29
Nordea 6,90% 22
Carnegie 4,50% 22

Källa: Morningstar

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets
Annons från Invesco