Antalet kvinnor som har ett dra åt helvete-kapital ökar

Allt fler kvinnor har ett dra åt helvete-kapital. Det är första året som en större andel kvinnor svarar ja på frågan om de har ett kapital stort nog för att förändra sin livssituation än andelen som svarar nej.
Plånbok och sedlar.
Foto: Henrik Montgomery / TT

En färsk Yougov-undersökning, gjord på uppdrag av Nordnet, visar att allt fler kvinnor har ett kapital stort nog för att förändra sin livssituation, ett så kallat dra åt helvete-kapital.

43% av kvinnorna i undersökningen svarar ja på frågan om de upplever att de har ett tillräckligt stort eget sparande för att förändra sin egen livssituation, till exempel säga upp sig från jobbet eller bryta upp från en relation. 2020 var andelen kvinnor som svarade ”ja” 35%, och 2021 var andelen 38%. Noterbart är att detta är första året som en större andel kvinnor svarar ja på frågan, än som svarar nej.

”Det handlar om en tydlig ökning jämfört med tidigare år, och det är glädjande siffror. Många har fått upp ögonen för den egna privatekonomin under pandemin, och fler och fler inser vikten av att ha ett eget sparande. Det kan öka både tryggheten och frihetskänslan”, säger Frida Bratt.

Samtidigt är det fortfarande vanligare att män har ett eget sparande. Av männen var det 48% som svarande jakande på frågan om de har ett eget sparande som är tillräckligt stort för att förändra livssituationen. Det är i linje med tidigare år.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets
Annons från Invesco