Nio bolag som kan höja utdelningen

Ekonomisajten 24/7 Wall Street har tagit fram en lista på nio storbolag som antingen har en lång historia av ökade utdelningar eller där det finns stor potential att de blir större det närmaste årtiondet.

För att undvika oförutsägbara svängningar i ekonomin har 24/7 Wall Street undantagit bolag inom bank-, teknik- och råvarusektorn. Ekonomisajten har också exkluderat bolag som, redan i nuläget, delar ut alltför stora delar av vinsten.

Nedan är de nio storbolag som har störst potential att öka utdelningarna de närmaste tio åren.

American Electric Power
Den amerikanska elproducenten delar i dagsläget ut cirka 60 procent av vinsten och direktavkastningen ligger på närmare 3,6 procent. Historiskt har den inte gått spikrakt uppåt men 24/7 Wall Street bedömer ändå att den kan höjas framöver. Aktien stängde på cirka 58,5 dollar på fredagen. Konsensus ligger på strax över 61 dollar.

American Express
Kreditkortsföretagets aktieutdelning ser ut att på kort sikt ha nått toppen men har genom historien höjts ett antal gånger. Direktavkastningen ligger på relativt låga 1,5 procent och American Express delar ut cirka 20 procent av vinsten. Det som talar för en höjning framöver är bland annat att Waren Buffett är största aktieägare. Aktien stängde på cirka 77 dollar på fredagen medan konsensus ligger på 83,4 dollar.

American Water Works
Det amerikanska infrastrukturbolaget sköter bland annat vatten- och reningsverk och verkar i 47 av USA:s stater och ytterligare ett område i Kanada. Utdelningen har ökat med 75 procent sedan 2009 och bolaget har för avsikt att höja den ytterligare. Aktien stängde på närmare 58,4 dollar på fredagen vilket är nära konsensus på drygt 58,6 dollar.

Boeing
Den Chicago-baserade flygplanstillverkaren ser ut att vara på väg att lyfta, skriver 24/7 Wall Street som pekar på att flera flygbolag måste uppgradera sina passagerarplan det närmaste årtiondet. Ekonomisajten tror att dagens utdelningsnivå på 7,5-8 dollar per aktie kan stiga till 10 dollar på några års sikt. Att utdelningen ska fördubblas som den gjort sedan fyra år tillbaka, är däremot inget som investerare ska räkna med.

Home Depot
Detaljhandelskedjan har haft ett antal tunga år. I takt med att den amerikanska bostadsmarknaden har återhämtat sig har det emellertid även vänt uppåt för Home Depot, skriver 24/7 Wall Street. Under de fyra senaste åren har aktieutdelningen nära nog fyrfaldigats. Aktien stängde på strax under 123 dollar på fredagen, att jämföra med konsensus på närmare 132 dollar.

Kimberly-Clark
En av världens största konsumentvarutillverkare har genomgått en omfattande omstrukturering och fokuserar nu på tillväxt och förbättrade marginaler. Utdelningsandelen är drygt 60 procent och 2015 höjdes nivån för 43:e året i följd. Aktien stängde på drygt 117 dollar medan konsensus är 116,5 dollar.

3M
Det Minnesota-baserade konglomeratet har en lång historia med höjda utdelningar bakom sig. Under 57 år i följd har nivån ökat och i närmare 100 år i följd har bolaget delat ut pengar till aktieägarna. Enligt 24/7 Wall Street bör 3M kunna öka direktavkastningen med 5 procent per år under en överskådlig framtid.

Starbucks
Investerare ser fortfarande kaffekedjan som ett tillväxtbolag. Även om p/e-talet på 38 är högt anser 24/7 Wall Street att utdelningsnivån på 40 procent ger utrymme för mer. Starbucks har bara delat ut pengar till aktieägarna i fem år, men under den här tiden har nivån trefaldigats. På fredagen stängde aktien på 60 dollar. Konsensus är 64 dollar.

Walt Disney
Nöjesjätten, som bland annat köpte Lucasfilm 2012, har kraftigt höjt utdelning på senare år. Ändå är utdelningsnivån under 30 procent av rörelseresultatet. Med en förväntad försäljningstillväxt på drygt 5 procent finns det en stor chans att även utdelningen ökar, skriver 24/7 Wall Street. Aktien stängde på 109 dollar på fredagen. Konsensus ligger på 118,5 dollar.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.