Nordea: Glaset är fortfarande halvtomt

Att inflationen är på väg att falla tillbaka och att Europa ser ut att kunna undvika ett mer negativt scenario, gör att marknaden ser glaset som halvfullt. Dock så är det fortfarande halvtomt, på grund av att effekterna av de penningpolitiska åtstramningarna släpar efter. Det skriver Nordea i sin uppdaterade allokeringsstrategi.  
Nordea: Glaset är fortfarande halvtomt - Johan H Larsson Nordea
Johan H Larsson, chefsstrateg Nordea

Trots en rad positiva marknadsnyheter så väljer Nordea fortsatt en neutral allokering mellan aktier och obligationer.

”Portföljdiversieringen mellan aktier och obligationer blev under förra året den värsta som uppmätts under de senaste 220 åren, med negativ avkastning för både aktier och obligationer. På den positiva sidan brukar högre räntenivåer leda till att de framåtblickande avkastningsförutsättningarna förbättras, och i takt med att räntorna fallit tillbaka har avkastningen varit positiv”, skriver banken i sin allokeringsstrategi för februari

På grund av de fortsatt osäkra utsikterna rekommenderar banken investerare att öka risktagandet inom obligationsdelen av portföljen.

SPÅR RÄNTEHÖJNINGSPAUS

”Fed ligger före övriga centralbanker och kan sannolikt med ganska kort varsel sänka tempot men även helt pausa ytterligare höjningar. ECB befinner sig i en annan fas, men även här förväntas ett lägre tempo framöver. Budskapet från ECB har varit aningen mixat vilket indikerar att det kan bli svårare för ledamöterna att nå konsensus framöver”. spår banken som tror att det finns goda möjligheter att vi snart får se en räntehöjningspaus.

”Även om det är för tidigt att flagga faran över så har marknaden i alla fall anammat ett mer positivt scenario”.

Utsikterna bedöms fortsatt som osäkra, samtidigt som Europa tack vare kraftigt fallande energipriser ser ut att eventuellt kunna undvika den recession som tidigare såg mer eller mindre oundviklig ut. Varmt väder har bidragit positivt men det bådar också gott inför framtiden att Europas lager med naturgas är välfyllda.

RÅVARUPRISER ÖKAR INFLATIONEN

”Det finns en risk att snabbt stigande råvarupriser kommer påverka inflationen negativt, men samtidigt förväntas ökad industriaktivitet förbättra problematiken med flaskhalsar och komponentbrist som tidigare resulterat i högre priser”, skriver banken.

I takt med återhämtningen i aktiemarknaden har sentimentet stärkts och är nu tillbaka på mer neutrala nivåer.

”Samtidigt som man kan förvänta sig mindre medvind från sentimentet så är positioneringen fortsatt tiltad åt det pessimistiska hållet, där institutionella investerare fortsatt har en övervikt kassa och låg allokering mot aktier.”

SER YTTERLIGARE UPPSIDA I KINA

Nordea väljer fortsatt en neutral allokering med fokus på regioner:

”Utvecklingen i USA stabil, motvinden mojnar i Europa. Stort intresse för tillväxtmarknader när räntorna faller tillbaka, dollar försvagas och Kina gör helt om. Vi ser ytterligare uppsida för Kina där vinsttillväxten förväntas bli den starkaste sedan 2017 och med en värdering som är relativt sett låg. Den politiska risken kvarstår dock.”

Hälsovårdssektorn med sina defensiva kvalitéer överviktas och kommunikationstjänster är fortsatt underviktade, där sektorn påverkas negativt när efterfrågan viker.

Base Case: Globala aktier avkastar 0-10% med 60% sannolikhet
Bull case: Globala aktier avkastar 15-25% med 20% sannolikhet.
Bear case: Globala aktier avkastar -15-(-25%) med 20% sannolikhet.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Carnegie Fonder
Annons från VECKANS FÖRETAG