Nordea: Marknaden har fallit över en klippkant – men det finns ljuspunkter

"September blev en förlängning av augusti - sentimentet är mycket pessimistiskt men för den långsiktiga investeraren leder nedgångarna till att den framtida förväntade avkastningen förbättras", skriver Nordea i sin nya allokeringsstrategi, med den passande titeln "Höstrusk"
Nordea: Marknaden har fallit över en klippkant – men det finns ljuspunkter - usa och hälsovård
Nordea rekommenderar övervikt i Nordamerika och i hälsovårdssektorn.

Det finns dock ljusglimtar i höstrusket i Nordeas prognos:

”Fallande råvarupriser, minskade fraktkostnader och minskade problem på utbudssidan. Det mesta pekar i riktningen mot lägre amerikansk inflation framöver. Vi närmar oss sannolikt toppen på denna cykel, men Fed förväntas bibehålla en hökaktig inställning till dess att trycket på arbetsmarknaden lättat”.

”I det korta till medellånga perspektivet pekar hushållens och företagens finansiella situation mot att en kommande recession skulle bli av det mildare slaget”, skriver Nordeas chefsstrateg Johan H Larsson.

En fortsatt hög osäkerhet och försämrade utsikter gör att Nordea behåller en neutral allokeringsrekommendation mellan aktier och obligationer:

”I ett läge där kreditspreadarna gått isär, och där avkastning blivit allt mer attraktiv, väljer vi samtidigt att öka risken något och rekommenderar nu en övervikt företagsobligationer med fokus på europeiska IG obligationer. Övervikten sker på bekostnad av portföljens innehav av statsobligationer”.

ÖKAD AVKASTNINGSPOTENTIAL

Banken menar vidare att om vi blickar framåt, och för den långsiktige investeraren, så förbättrar högre räntenivåer och ökade kreditspreadar den framtida avkastningspotentialen.

”I motsats till vad man kan tro har aktier presterat bättre än obligationer under 2022. Det är lätt att fästa blicken vid aktieindex med svag diversifiering. En olycklig aspekt med årets utveckling blir således att portföljer med lägre risk har presterat särskilt svagt”.

”Vid nuvarande nivåer är den kortsiktiga risken på nedsidan, men i det långa perspektivet ser aktier fortsatt attraktiva ut. Globalt sett handlas aktiemarknaden på värderingsnivåer där det, bortsett från finanskrisen, varit historiskt fördelaktigt att investera på lång sikt”, skriver banken och rekommenderar två sektorer att öka i och en att minska i:

Nordamerika behålls som en regional övervikt på bekostnad av Europa, eftersom man ser att energikrisen har större påverkan på Europa och vinstutsikterna ser mer stabila ut i USA.

Hälsovårdssektorn rekommenderas också en övervikt i, då det är en sektor som brukar gynnas i tider av stor osäkerhet.

”Värderingen är heller inte lika ansträngd som i andra defensiva sektorer, nedsidan kan vara att det är trädet som alla försöker gömma sig bakom”, menar banken.

Inom kommunikationstjänster rekommenderas undervikt, efter att ökad konkurrens påverkat vinstutvecklingen i negativ riktning.

”Marknaden präglas ofta av utbredd pessimism när aktiemarknaden faller, och i år har sentimentet fallit över en klippkant. Historiskt har aktiemarknaden återhämtat nedgången inom några år, även under 1970-talet. Detta under förutsättning att utdelningarna återinvesteras”.

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets
Annons från Invesco