Nordea: Räntorna har bottnat

Räntorna har bottnat av såväl konjunkturella som stimulansmässiga skäl, skriver Nordeas Annika Winsth i sin boränteprognos.
Nordeas chefsekonom Annika Winsth.
Annika Winsth, chefsekonom Nordea Foto: Simon Rehnström / SvD / TT

Pandemin är på återgående med en stark ekonomisk återhämtning. Därför är det rimligt att centralbanker signalerar mindre stimulanser framöver, enligt Nordeas chefsekonom Annika Winsth.

”Vi jämför med en extremt svag vår 2020 samtidigt som många länder öppnar upp och stimulanserna är fortsatt massiva. Efterfrågan är stark då världshandeln fungerar väl och hushållen har sparat i ladorna”, skriver hon.

Råvarupriserna har skenat och tillgångsslag har stigit kraftigt i värde. Varaktiga prisökningar kan resultera i inflation och att centralbankerna behöver strama åt. Det finns dock skäl att tro att råvarupriserna har toppat.

Samtidigt flaggar Federal Reserve för åtstramningar tidigare än vad man tidigare indikerat. Den europeiska återhämtningen har också tagit fart, men släpar efter Kina och USA, vilket talar för en fortsatt mycket expansiv politik från ECB och att Riksbanken avstår från att trycka på bromsen.

Räntor med längre löptider väntas stiga ytterligare, men en viss osäkerhet kring när de stora centralbankerna att kommer agera håller tillbaka en ytterligare uppgång i närtid.

”Den korta räntan som styrs av Riksbankens agerande ligger still. Hushåll som funderar på att binda delar av sina lån gör det därmed till attraktiva nivåer en tid till då räntan med längre löptider fortsatt är lägre än den med kort”, skriver hon.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.