Nordea: Svensk ekonomi står stadigt

Samtidigt som energi-, råvaru- och drivmedelspriserna rusar står svensk ekonomi stadigt. Det skriver Nordea i sina regionala utsikter.
Optimism
Den stora utmaningen för ett land är, enligt Steven Pinker, inte hur rika de rika är utan hur fattiga de fattiga är. Här är Sverige fortfarande bland de mest framgångsrika länderna i världen, skriver Staffan Salén.

Samtidigt som kriget i Ukraina har orsakat stort mänskligt lidande har det även skapat en oro om den ekonomiska utvecklingen. Råvaru-, energi- och drivmedelspriserna har också rusat, vilket påverkar såväl företag som hushåll. Samtidigt är utgångsläget i svensk ekonomi starkt. Det skriver Nordea i sina regionala utsikter.

BNP och arbetsmarknaden ser starkare ut än vad prognoserna som gjordes innan pandemin pekade på och sysselsättningsgraden är på den högsta nivån på flera decennier, påpekar Nordea.  Arbetslösheten är också den lägsta på mer än tio år i nästan hälften av länen.

”Efter pandemin har nu alla regioner har återhämtat sig ekonomiskt. Starkast har utvecklingen varit i de nordligaste och sydligaste delarna av landet men även Stockholms- och Mälardalsregionen har gjort en stark återhämtning”, säger Susanne Spector, chefsanalytiker Nordea, i ett pressmeddelande.

Västsverige ligger däremot efter i återhämtningen. Det tillskrivs halvledarbristen som drabbar den för regionen viktiga fordonsindustrin.

Vad gäller kriget i Ukraina gick drygt 1% av svensk export till Ryssland under 2020 och 0,4% till Ukraina. Importen var ännu mindre. Detta talar för att de direkta effekterna på BNP blir små, menar Nordea.

Dock påverkar invasionen energipriserna. Det märks i terminsprissättningen på elmarknaden och bli kännbart för hushållen. Uppgången i drivmedels- och energipriserna tynger således svenska hushålls konsumentförtroende ytterligare.

”Högre transportkostnader leder dessutom till ett breddat kostnadstryck, Även andra priser stiger snabbt, inte minst matpriserna, Stigande inflation och volatila börser innebär en risk mot hushållens konsumtion”, skriver Nordea.

Dock pekar banken på att staten har starka offentliga finanser och kan stötta hushåll och företag vid behov.

”Trots börsfall den senaste tiden har hushållen gott om pengar efter en längre tid av högt sparande och börsuppgångar, vilket talar för en fortsatt uppgång i konsumtionen”, skriver Nordea.

Vidare skriver banken att den globala tillväxttoppen kan vara bakom oss där det redan innan kriget i Ukraina fanns tecken på att den globala efterfrågan höll på att avta. Samtidigt pekar Nordea på de svagare tillväxtutsikterna kan göra att den europeiska centralbanken ECB nu kan skjuta fram räntehöjningar i framtiden.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Moberg Pharma
Annons från VECKANS FÖRETAG