Norge höjer räntan

Norges Bank höjer sina styrräntor med 25 punkter på torsdagen. Folioräntan höjs därmed till 1,25 procent (1,00).

Enligt TDN Direkts enkät räknade samtliga åtta tillfrågade ekonomer med att Norges Bank skulle höja styrräntan med 25 punkter.

Styrräntan justerades senast den 21 mars 2019, då den höjdes med 25 punkter, till 1,00 procent.

Beslutet var enhälligt.

Centralbankschef Öystein Olsen konstaterar att tillväxten i den norska ekonomin är god, kapacitetsutnyttjandet ligger lite över normal nivå och den underliggande inflationen lite över målet. Samtidigt bidrar handelskonflikterna till en betydande osäkerhet om den globala utvecklingen.

Osäkerheten om effekterna av penningpolitiken talar för att gå försiktigt fram, men sammantaget pekar utsikterna och riskbilden mot att räntan höjs lite mer. Den nya räntebanan visar på en lite snabbare ränteuppgång det kommande året än i förra rapporten, men banan är i stort oförändrad längre fram.

“Som vi nu bedömer utsikterna och riskbilden kommer styrräntan sannolikt att höjas under loppet av året”, säger Öystein Olsen.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
    Annonstorget Premium i samarbete med King Street Media Annonsera här