Norge låter räntan ligga

Norge lämnade som väntat styrräntan oförändrad.
Norges Banks chef Øystein Olsen.
Norges Banks chef Øystein Olsen. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB/TT

Därmed ligger folioräntan ligger kvar på 0,00%. Beslutet var enhälligt. Enligt konsensusdata från Bloomberg väntades också räntan ligga still.

Norges Bank upprepar samtidigt att styrräntan sannolikt kommer att höjas i september.

”I direktionens nuvarande bedömning av utsikterna och riskbalansen kommer räntan sannolikt höjas i september”, säger riksbankschefen Øystein Olsen.

Enligt Norges Bank har ekonomin utvecklats såsom väntat sedan rapporten i juni, där återöppnandet har lett till ökad aktivitet och en sjunkande arbetslöshet. Samtidigt råder fortsatt en osäkerhet kring hur pandemin kommer att utvecklas.

Den underliggande inflationen har samtidigt sjunkit och befinner sig under 2%-målet, men Norges Bank räknar med en stigande inflation framöver.

Direktionen understryker att låga räntor bidrar till att få upp produktionen och sysselsättningen, vilket hjälper till att styra inflationen mot målet, men de menar samtidigt att en lång period av låga räntor ökar risken för finansiella obalanser.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets
Annons från Invesco