Norge sänker räntan

Norges Bank sänker sin styrränta med 50 punkter på fredagen.

Folioräntan sänks därmed till 1,00 procent (1,50).

Beslutet, som fattades vid ett extrainsatt möte på torsdagen, var enhälligt.

Styrräntan justerades senast den 19 september 2019, då den höjdes med 25 punkter, till 1,50 procent.

Norges Bank konstaterar att Norge är starkt präglat av virusutbrottet. Centralbankens uppdrag är att främja ekonomisk stabilitet, och det gör de genom att bidra till robusta och effektiva betalningssystem och finansmarknader, och att anpassa räntenivån till det ekonomiska läget.

På kort sikt kommer aktiviteten i den norska ekonomin att minskas betydligt till följd av virusutbrottet. Många företag har redan påverkats negativt. Det kommer fler varsel och arbetslösheten väntas öka. Ett kraftigt fall i oljepriserna bidrar också till att försvaga de ekonomiska utsikterna.

“Det finns en betydande osäkerhet om uthålligheten och konsekvenserna av virusutbrottet, och det finns en risk för en markerad tillbakagång i ekonomin. Direktionen följer utvecklingen och är förberett för att sänka räntan mer”, skriver de.

Norges Bank har också rekommenderat finansdepartementet att kravet på den kontracykliska kapitalbufferten sänks från 2,5 till 1 procent, och departementet har följt det rådet.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.