Norge vinnare på kriget: Olje- och gasintäkter kan sexdubblas

Norska statens intäkter från olja och gas kan sexdubblas i år jämfört med tidigare beräkningar, skriver Dagens Næringsliv.
Norge vinnare på kriget: Olje- och gasintäkter kan sexdubblas - olja-norge-johan-sverdrup-900
Foto: Carina Johansen/TT

Norges intäkter från försäljning av olja och gas kan sexdubblas i år. Det  visar beräkningar.som Nordea i Norge har gjort, skriver Dagens Næringsliv.

Enligt den norska regeringens tidigare prognos skulle Norge i år få in 277 miljarder norska kronor från försäljning av olja och gas. Efter att kirget i Ukraina har fått både olje- och gaspriser att rusa kan nu intäkterna bli så höga som 1 750 miljarder norska kronor. Nordeas beräkningar baseras på prisutvecklingen hittills i år och förväntade framtida priser på olja och gas.

”Eftersom priserna fluktuerar från dag till dag är det osäkerhet förknippad med kalkylen, men intäkterna kan bli obegripligt stora, Det är nästan så att man inte tror att det stämmer när man tittar på siffrorna”, säger chefsekonom Harald Magnus Andreassen på Sparebank 1 Markets till Dagens Næringsliv.

”Priserna kan förstås sjunka en hel del om ”allt” går bra och gastillförseln till Europa återgår till normala nivåer. Priserna kan också bli ännu högre om ryssarna beslutar sig för att hålla inne mycket gasexport till EU som motsanktion”, tillägger Harald Magnus Andreassen.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets