Norges finansinspektion avråder rekommendationer från ’finansinfluencers’

Norges finansinspektion, Finanstilsynet, varnar personer för att ta råd från så kallade ”finansinfluencers” på sociala medier som rekommenderar högriskinvesteringar. Det framgår av ett pressmeddelande.
Finanstilsynet varnar för att ta råd från så kallade ”finansinfluencers”.
Foto: Unsplash, Cornelius Poppe/TT och Vilhelm Stokstad / TT
Råden brukar avse köp av kryptovalutor och tillväxtaktier och målgruppen är oftast unga personer med nytt intresse för investeringar. Myndigheten skriver att många är med rätta oroliga över att det kan leda till att personerna investerar i produkter ”till en risk som de inte förstår, vill eller har ekonomi att bära”.

Finanstilsynets rekommendation är att man inte ska lyssna på de som saknar erfarenhet eller kompetens på området. Samtidigt uppger sig myndigheten följa utvecklingen och kan ingripa mot dessa influencers vid fall av regelöverträdelser.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.