Norrmännens nya rikedomsrekord

På fredagsförmiddagen adderade den norska oljefonden ännu en nolla till sina miljardvärden då värdet för första gången översteg 10 000 miljarder norska kronor.

Den statliga pensionsfonden, som etablerades 1996, förvaltar norska statliga oljeintäkter.

Vid klockan 11 på fredagen hade fondens värde tickat upp till 10 001 miljarder norska kronor (drygt 10 biljoner), vilket omräknat i svenska kronor blir runt 10 540 miljarder.

Enligt fondens hemsida äger norska staten via fonden nästan 1,5 procent av alla börsnoterade världen över, med aktier i omkring 9 000 bolag.

Fonden har även tillgångar i form av fastigheter samt obligationer.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.