Northvolt fyller kassan igen – tar in 12 miljarder

Svenska batteritillverkaren Northvolt har tagit in 1,2 miljarder dollar, omkring 12 mdr kr, i extern finansiering från internationella investerare för att öka expansionen i Europa och Nordamerika, rapporterar Bloomberg News.
Peter Carlsson, VD Northvolt.
Peter Carlsson, VD Northvolt. Foto: TT

Enligt Northvolt finns två kanadensiska pensionsjättar bland investerarna, IMCO och CPPIB. Fondjätten BlackRock hör också till finansiärerna i konvertibeln, såväl som den danska pensionsfonden Danica Pension. Andra investerare är kanadensiska Invest Quebec, brittiska East Innovative och tyska KfW.

”Efter att ha följt Northvolt på nära håll under flera år som kreditgivare har vi fått förtroende för företagets genomförande och konkurrensfördelar och skulle vilja ha mer av en aktieexponering över tid”, säger Jacob West Buhl, investeringsdirektör på Danica Pension, i en kommentar.

Batteritillverkaren utökade även ett konvertibelt skuldebrev från förra året på 3,5 miljarder dollar efter att ha säkrat samma belopp under en finansieringsrunda i augusti.

Northvolts kapitalanskaffningsnivå under 2023 hör till de största i Europa.

”Vi är stolta över att välkomna nya ledande globala investerare för att fortsätta vår expansion av vår produktionsavtryck i Europa och Nordamerika”, säger Northvolts finanschef Alexander Hartman i en kommentar.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.