Notan för pandemistöden lägre än väntat

Under inledningen av pandemin erbjöd staten tillfälligt ekonomiskt stöd till företagare som hade svårigheter att bedriva sin verksamhet. Notan? 60 miljarder kronor, inte ens 1 % av statsskulden. Detta enligt en kartläggning gjord av Ekot.
Notan för pandemistöden lägre än väntat - WEB_INRIKES
Stängd butik på Drottninggatan på grund av covid-19. Foto: Henrik Montgomery / TT kod 10060

Under början av coronapandemin var det många näringsidkare som led ekonomiskt. För att rädda upp företagarna och mildra ett ekonomiskt bakslag beslutade svenska staten att införa tillfälligt ekonomiskt stöd. Notan för stöden landade på 60 miljarder kronor, vilket är betydligt lägre än många väntade sig.

Jonas Frycklund.
Foto: Ulf Börjesson/Ernst Henry Photography AB

”Det är klart att det är en stor summa, men i efterhand står det klart att det blev betydligt lägre än vad regeringen räknade med, det blev billigare än vad man trodde”, säger Jonas Frycklund, biträdande chefsekonom på Svenskt Näringsliv till Ekot.

Det tillfälliga stödet för korttidsarbete, eller korttidspermittering, landade på 47 miljarder kronor.

18 miljarder kronor gick till det så kallade omställningsstödet, vilket hjälpte företag att täcka upp för förlorad inkomst.

Även småföretagare fick ta del av stödpaketet. 3 miljarder kronor gick till mindre företag som förlorade kunder på grund av pandemin.

40% blev återbetalningsskyldiga

För många inom näringslivet kom stödpaketet som en skänk från ovan – men det har inte varit helt utan problem. Av de företag som fick korttidsstöd har 40% i efterhand blivit återbetalningsskyldiga. Staten har hittills krävt tillbaka 5 miljarder. Av omställningsstödet har Skatteverket krävt tillbaka 1 miljard kronor.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.