Nu kan Viaplays krisplan genomföras – på väg att få in 4 miljarder

Viaplays företrädesemission på 870 Mkr övertecknades till 159%. Det innebär att bolaget nu kan realisera sin kapitaliseringsplan.
Jørgen Madsen Lindemann, VD på Viaplay.
Viaplays företrädesemission tecknades till 159%. Nu är det upp till bolagsledningen att förvalta aktieägarnas förtroende på ett omdömesgillt sätt.

Totalt tecknades 94% med stöd av teckningsrätter och 65% utan stöd av teckningsrätter. Det innebär att teckningsgraden blev 159% och att Viaplay kommer få in de 870 Mkr som de bad aktieägarna om.

Pengarna från företrädesemissionen och den riktade emissionen på 3,1 mdr kr kommer in den 9 februari. Då ska även de andra delarna i rekapitaliseringsprogrammet genomföras: en nedskrivning av skuldförpliktelser på 2 mdr kr varav 500 Mkr ska konverteras till aktier. Man ska även ändra och förlänga bank- och obligationsåtaganden.

I samband med företrädesemissionen reste Emissionsguiden fyra flaggor. Bland annat för ”Tveksamma incitament” eftersom strukturen på de två emissionerna verkade sätta storägarna Canal+ och PPF i främsta rummet. Förfarandet med en stor riktad emission som inte inkluderar minoritetsägarna har även kritiserats av Afv:s chefredaktör Peter Benson.

”Om styrelsen går vidare med den föreslagna riktade emissionen så bör de nekas ansvarsfrihet och stämmas på allt de äger och har”, skrev Benson i december.

Det restes också flaggor för ”Kapitalbehov i trängt läge”, ”Stor rabatt (Initialt)” och ”Riktad emission till hemliga investerare”.

Det senaste året har 99% av börsvärdet i Viaplay utraderats. Utfallet i företrädesemissionen indikerar trots det att befintliga aktieägare förväntar sig att situationen på sikt reds upp. Givet kvaliteten på de beslut som ligger till grund för krisen inom Viaplay får man be en stilla bön om att bolagsledningen förvaltar aktieägarnas förtroende på ett radikalt bättre sätt framöver.

Emissionsguiden avslutar med detta sin bevakning av Viaplays emissioner.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets