Ny lag ska begränsa bolån

Finansinspektionen överväger att besluta om ett allmänt råd om begränsning av belåningsgraden för bostadslån. En sådan begränsning kan ligga inom intervallet 75-90 procent av fastighetens marknadsvärde (belåningsvärde) när lånet tas.

Det framgår av ett pressmeddelande.

Begränsningen skulle gälla för privatpersoner när de tar nya lån med bostaden som pant. Marknadsvärdet skulle uppgå till det lägsta av antingen köpeskilling, registrerad fastighetsmäklares värdering eller långivarens egen värdering av fastigheten.

Per Håkansson, chefsjurist på Finansinspektionen, sade vid en pressträff att förslaget om belåningsbegränsning ska behandlas i en referensgrupp. Därefter sker en remissrunda innan styrelsen kan fatta ett beslut om ett allmänt råd.

Tidsramen är inte spikad men FI räknar med att rådet kan börja gälla från med i juli i år. Intervallet i begränsningen av belåningsgraden ska ersättas med en fast nivå efter att frågan har behandlats.

– Poängen med en referensgrupp är att få in synpunkter från intressenter om vad nivån bör vara… Vi föreställer oss att det kan ligga mellan 75-90 procent, sade Per Håkansson.

Lars Frisell, chefekonom på Finansinspektionen, sade samtidigt att FI även har övervägt frågan om amorteringskrav, och frågan kommer att övervägas på nytt. Men i dagsläget skulle en begränsning i belåningsgraden ge en bättre måluppfyllelse.

– Begränsningar vid lånetillfället fungerar bättre för att uppnå de mål vi vill nå, sade han.

Lars Frisell konstaterade vidare att förslaget om begränsad belåningsgrad sannolikt kommer att få en negativ effekt på bopriserna.

– Det är inte alls omöjligt. Ska det här få effekt så kommer det att bli dyrare att köpa bostad. Då kanske man får välja en mindre bostad eller ett mindre attraktivt område, sade han, utan att vilja göra någon bedömning om hur stora priseffekterna kan bli.

Beträffande skillnaden mellan att införa ett allmänt råd kontra en skarpare regel konstaterar Finansinspektionen att ett allmänt råd, som stöds av en uttrycklig lagbestämmelse, ger utrymme för ingripande mot det eller de företag som inte följer ett sådant råd.

Om rådet inte stöds av en lagbestämmelse blir det svårare att göra ingripanden, men Finansinspektionen utgår ifrån att företagen följer de allmänna råd som de föreskriver. Om företagen däremot kan visa att de uppnår samma resultat med andra metoder så kan FI acceptera även detta.

nullnullnullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Valour
Annons från Moberg Pharma