Ny statistik bakom kronlyft

Kronan har stärkts något under onsdagen med stöd av ett högre svenskt inköpschefsindex, medan rörelserna på räntemarknaden är små. Euron återhämtade sig mot dollarn när euroområdets inköpschefsindex överraskade positivt och nådde den högsta nivån sedan april 2014.

“Enligt vår bedömning antyder dagens data att den svagare euron, lägre oljepriser, bättre ekonomisk miljö och expansiv penningpolitik slutligen torde stödja en mycket efterlängtad förbättring av tillverkningsaktiviteten”, skriver Barclays Capital.

I Spanien och Italien har statspappersräntorna sjunkit något. Greklands ekonomiminister George Stathakis sade att Grekland bör nå ett avtal avseende ett reformpaket med EU och IMF nästa vecka.

Det svenska inköpschefsindexet för tillverkningssektorn steg från 53,3 till 54,1 under mars. Det var något svagare än 54,3 som analytikerna hade räknat med, enligt SIX News enkät.

“Sammantaget indikerar inköpschefsindex att det har varit viss tillväxt i tillverkningssektorn under början av året, om än ganska blygsam. Vi förväntar att återhämtningen ökar kraften senare i år i takt med ökad global efterfrågan”, skrev Torbjörn Isaksson, chefsanalytiker vid Nordea.

Affärsbanken noterade på morgonen att trenden för EUR/SEK har fortsatt svagt nedåt sedan slutet av förra veckan, alltså att kronan har stärkts. Om kronan stärks påtagligt ökar sannolikheten att Riksbanken vidtar åtgärder mellan sina fasta möten, konstaterade Nordea.

Storbritanniens inköpschefsindex för tillverkningssektorn ökade något till 54,4 i mars, ungefär i linje med förväntan.

Kinas officiella inköpschefsindex steg från 49,9 till 50,1 i mars, jämfört med förväntningarna om ett utfall på 49,8. Markits motsvarande inköpschefsindex för Kina innebar en viss upprevidering för mars jämfört med den preliminära nivån.

Japans inköpschefsindex för tillverkningssektorn sjönk till marginellt nedreviderade 50,3 i mars, jämfört med februari månads definitiva utfall som var 51,6.

Tankan-index för Japans stora tillverkningsföretag uppgick till +12 i mars. Det var samma nivå som i december, men lägre än marknadens förväntningar som låg vid +14. Enligt de stora tillverkningsbolagens utsikter förväntas en nivå på +10 vid nästa undersökning i juni.

Kozo Yamamoto som är rådgivare till premiärminister Shinzo Abe och en av arkitekterna till politiken Abenomics uppgav i dag att Bank of Japan måste lätta på penningpolitiken ytterligare vid det penningpolitiska mötet den 30 april. Centralbanken uppges ha flera tillgängliga verktyg om man skulle agera igen och Yamamoto nämnde ökade tillgångsköp eller att ta bort räntegolvet på 0,1 procent.

“Ekonomin står stilla och priserna ser ut att falla framöver. Att göra inget är inte något alternativ för BOJ”, sade Yamamoto.

Iran och dess motparter lyckades inte få till en bredare överenskommelse i kärnteknikförhandlingarna när tidsfristen under gårdagen gick ut, och förhandlingarna har förlängts över onsdagen.

Enligt den ryska utrikesministern Sergei Lavrov har vissa framsteg tagits under natten till onsdagen, då parterna i princip ska ha enats rörande ett ramverk för den detaljerade överenskommelsen som ska presenteras innan den 30 juni. Irans utrikesminister Javad Zarif har meddelat att samtalen kommer att fortgå under onsdagsmorgonen, och att överenskommelsen kan slutföras under dagen.

I eftermiddag väntas USA-statistik över sysselsättning från ADP, inköpschefsindex för tillverkningssektorn från ISM och Markit samt bygginvesteringar.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från AMF