Oasmia julens vinnare

Forskningsbolaget Oasmia har gått bäst på börsen sedan den 23 december. I botten på listan finns  hälsoteknikbolaget Brighter.

Forskningsbolaget Oasmia är den största vinnaren på Stockholmsbörsen under jul- och nyårsperioden. Sedan den 23 december har aktien stigit med inte mindre än 43 procent. En möjlig förklaring till kursuppgången är att Oasmania i rapporten bekräftade att man har ambitionen att lansera äggstockcancerläkemedlet Apealea i Europa under det första kvartalet 2020.

En annan aktie som gått starkt är solenergiföretaget Azelio, som annars har haft en tung resa sedan noteringen på First North i december 2018. Bolaget meddelade i mitten på december att man tar in 350 miljoner kronor i en nyemission, bland annat för att finansiera tester av bolagets teknologi. Sedan före jul har aktien stigit drygt 30 procent. Till vinnarna hör också Pricer, som utvecklar prisinformationssystem. En order värd 625 miljoner kronor från den amerikanska hemelektronikkedjan Best Buy har bidragit till kursuppgången på drygt 20 procent.

Sämst har det gått för hälsoteknikbolaget Brighter. Kritik mot kommunikation kring bolagets pågående nyemission har bidragit till att aktien tappat 13 procent sedan den 23 december.

5 VINNARE SEDAN 23/12-2019

Bolag

Avkastning SEK %

   
Oasmia

43

Azelio

31

Pricer

22

Invisio

20

Intervacc

18

 

5 FÖRLORARE SEDAN 23/12-2019

Bolag

Avkastning SEK %

   
Brighter

-13

Cortus Energy

-12

Irlab Therapeutics

-11

SBB B-stamaktie

-10

Cantargia

-10

Källa: Factsets urval av svenska börsbolag (FC0000SE) per stängningskurser 2019-01-06

 OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.