Obligationsräntorna stiger något

De svenska obligationsräntorna noteras marginellt högre vid lunchtid på onsdagen i linje med en viss uppgång i de amerikanska obligationsräntorna inför offentliggörandet av Federal Reserves senaste penningpolitiska protokoll i kväll. Kronan stärks mot dollarn och euron.

Kronan tappar däremot mot pundet som stärkts i spåren av Bank of Englands senaste penningpoltiska protokoll och oväntat stark detaljhandelsdata.

Den totala detaljhandelsomsättningen i Storbritannien steg med 6,9 procent i årstakt under april, enligt officiell statistik.

Analytiker hade räknat med en uppgång på 5,2 procent. I månadstakt steg omsättningen med 1,3 procent mot en väntad uppgång på 0,4 procent.

Ledamöterna i Bank of England var eniga vid räntebeslutet den 8 maj och röstade således enligt siffrorna 9-0 för att lämna styrräntan oförändrad vid 0,50 procent. Ledamöterna var samtidigt eniga i beslutet att lämna programmet för tillgångsköp oförändrat vid 375 miljarder pund.

Långräntorna för de perifera EMU-länderna inledde onsdagen med en tydlig uppgång som sedan reverserades på förmiddagen. Både den italienska och den spanska tioårsräntan noteras nu lägre för dagen men är fortfarande klart högre än för en vecka sedan.

“Huvudtemat i Europa fortsätter att vara utförsäljningen av perifera skulder”, skriver Barclays.

På hemmaplan lämnade SCB arbetsmarknadsstatistik där det konstaterades att antalet lediga jobb i Sverige ökade med 9,0 procent under det första kvartalet jämfört med samma kvartal föregående år.

Det totala antalet anställda ökade med 1,4 procent under kvartalet och lönesumman ökade totalt med 3,4 procent.

SCB meddelade också att de svenska hushållens finansiella sparande, alltså nettot av transaktioner i finansiella tillgångar och skulder, ökade med 29 miljarder kronor under årets första kvartal. Hushållens totala tillgångar och skulder var vid utgången av det första kvartalet 9.217 miljarder respektive 3.146 miljarder kronor.

Återhämtningen i Europa går långsamt och tillväxten för teknikföretag i Sverige blir svagare än väntat. Teknikföretagen räknar i sin uppdaterade konjunkturprognos för 2014 med att tillväxten begränsas till tre procent i år och med en nedgång i anställda på storleksordningen två procent.

Det ryska gasbolaget Gazprom och China National Petroleum Corporation tecknade på förmiddagen ett 30-årigt avtal för leverans av gas till Kina. Avtalet gäller 38 miljarder kubikmeter gas. Rysslands president Vladimir Putin befinner sig i Kina och stor rysk prestige har lagts för att få till ett avtal.

Kinas utsikter för sysselsättningen är stabila trots inbromsad ekonomisk tillväxt, med stöd av den växande tjänstesektorn. Det sade Xin Changxing, vice minister för arbetskraft och välfärd, under en presskonferens på onsdagen.

Kreditvärderingsföretaget Moodys har sänkt utsikterna för Kinas fastighetssektor till negativa från tidigare stabila. Utsikterna återspeglar förväntningarna på en betydande nedgång i tillväxten för försäljningen av bostäder, höga lagernivåer och försvagad likviditet under de kommande 12 månaderna.

Bank of Japan tog som väntat ett enhälligt beslut att lämna penningpolitiken oförändrad. Centralbanken lämnade även sin sammantagna ekonomisk bedömning oförändrad och sade att ekonomin återhämtar sig måttligt.

Centralbankschef Haruhiko Kuroda uppgav därefter att den japanska inhemska efterfrågan är spänstig trots momsskattehöjningen som infördes i april. De negativa effekterna från skattehöjningen kan komma att minska efter sommaren och företagen uppger att nedgången i efterfrågan efter skattehöjningen är inom förväntningarna.

Japans handelsbalans visade ett underskott på 809 miljarder yen i april, vilket kan jämföras med det väntade underskottet på 646 miljarder. Exporten steg med 5,1 procent i årstakt, jämfört med väntade +4,2 procent. Importen steg med 3,4 procent.

Under eftermiddagen presenteras preliminärt konsumentförtroende från EMU vid 16.00, Federal Reserves ordförande Janet Yellen håller tal klockan 17.30 och därefter presenteras Feds protokoll från det senaste penningpolitiska mötet klockan 20.00.

William Dudley, ordförande för New York Fed, pekade under gårdagen på att det sannolikt kommer att bli en långsam exit från de penningpolitiska lättnaderna. Dudley spådde också att de långsiktiga räntenivåerna, när de väl höjs, kommer att hamna under det historiska genomsnittet på 4,25 procent.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.